Європарламент закликає скасувати «Північний потік-2»

Читать на русском
У проекті доповіді про відносини з Росією Європарламент закликає зупинити будівництво газопроводу Північний потік-2.

У проекті доповіді про відносини з Росією Європарламент закликає зупинити будівництво газопроводу Північний потік-2.

Як пише «Слово і Діло», проект доповіді про стан відносин з Росією опублікований на сайті парламенту ЄС, пише DW.

Зупинка «Північного потоку-2». Як можуть вплинути США?Сполучені Штати Америки не вичерпали способи тиску для зупинки будівництва газопроводу Північний потік-2.

Північний потік - 2 «посилює залежність Євросоюзу від поставок російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також йде врозріз з енергетичною політикою ЄС і тому повинен бути зупинений», йдеться в документі.

Європарламент також вимагає припинити дію угоди про партнерство та співробітництво, яка була укладена між ЄС і Росією в 1997 році, після чого щорічно продовжувалася.

Необхідно переглянути умови, на яких базуються відносини між ЄС і Росією, вважають євродепутати. На їхню думку, співпраця має відбуватися тільки в тих галузях, які «необхідні і становлять взаємний інтерес», при цьому повинні дотримуватися гарантії безпеки для ЄС і сусідніх з ним країн.

Крім того, Європарламент висловлюється за затвердження на рівні ЄС аналога «акту Магнітського», який був вперше ухвалений у США у 2012 році і передбачає санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципу верховенства права в РФ.

Водночас у документі, який ляже в основу нової резолюції Європарламенту, зазначається, що Росія «в доступному для огляду майбутньому залишається ключовим економічним партнером Євросоюзу».

Брюссель відкритий для посилення партнерства та діалогу з Москвою, прагне до повернення до конструктивних відносин з нею, які, однак, можливі за умови, що російська влада «буде дотримуватися своїх зобов'язань, взятих у рамках міжнародного права».

Нагадаємо, що газопровід Північний потік-2 побудований вже сумарно на 300 кілометрів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: