Команда Зе та її кадри: що насправді буде важливо

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Насправді, ключове значення має не стільки команда, скільки те, хто буде «рішалами» та чи вдасться узгодити кадрові рішення з парламентом.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Олексій Голобуцький.

«Наразі, якщо Зеленський переможе, то важлива не команда, експерти, а ті, хто буде, грубо кажучи, «рішалами». Від цього залежить, як складатиметься подальша конфігурація. Без парламенту президент може замінити РНБО, адміністрацію та якісь неключові посади. Все інше – через парламент», – зазначив Голобуцький.

За його словами, при кадрових призначеннях потрібна буде комунікація з парламентом, а чи вийде узгодити – відкрите питання. Тим більше незрозуміло, яким буде наступний парламент.

«І ось саме тут важливо, на кого Зеленський спиратиметься. Якщо вони відразу «ляжуть» і почнуть вирішувати проблеми – це один розклад. Якщо спробують дограти в щось нове до парламентських виборів і взяти там по максимуму – це інший розклад», – підкреслив він.

Тут важливо розуміти, що проблема не в радниках, додав експерт.

Розбираємо програму Зеленського: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЧому обіцяна Зеленським НАТОвська зарплата – це фейк, чи можливо запустити в Україні ринок землі та впровадити народовладдя, ми обговорили з експертами.

«Хіба для того, щоб щось вирішити, побороти корупцію, потрібні радники та фахівці? Насправді, потрібно, щоб весь політичний клас домовився між собою про якісь правила гри. Все. Цього не змогли зробити за Януковича, й тоді взагалі війною закінчилося. Цього не змогли зробити за Порошенка. Зараз усе, за що його критикують, не є наслідком того, що він такий поганий, а того, що він мав домовлятися з іншими», – пояснив він.

Потрібно йти на компроміси, а тут хтось завжди втрачає. Без цього не можна, в цьому й полягає демократія, уточнив політтехнолог.   «Приклад Саакашвілі. Він, звичайно, все що можна через коліно переламав, грубо кажучи. Можливо, й не повернеться ніколи до країни. Але він хоча б залишив після себе відносно ліберальний режим. А можуть бути й інші варіанти», – наголосив він.

На його думку, те, за що зараз критикують Порошенка, за деякий час пред'являтимуть і Зеленському.

«Лише залежно від того, чи буде він з одним олігархом, двома чи трьома. Не виключено, що Зеленського почнуть критикувати вже за місяць після того, як він стане, якщо стане, президентом. А далі постійний кругообіг – зачарувалися й розчарувалися», – резюмував Олексій Голобуцький.

Яким обіцянкам із програми Зеленського не судилося здійснитися – за посиланням.

Детальніше про програмні обіцянки кандидатів Зеленського та Порошенка щодо економіки та соцполітики – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: