Супрун пояснила, як харчуватися правильно й недорого

Читать на русском
Супрун додала, що м'ясо краще обирати в початковому вигляді, а не переробленим, у вигляді ковбас або сосисок.

Правильно харчуватися – не обов'язково дуже дорого. В Україні вдосталь доступних і корисних овочів.

Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook в середу, 3 квітня, пише «Слово і Діло».

«Коли ми говоримо «здорове харчування», то маємо на увазі не розкручені й дорогі авокадо, годжі, Чіа, кіноа і лосось, а рідні сало, яйця, смородину, гречку, гарбуз, оселедець і льон. І купу інших продуктів вартістю до 50 грн/кг», - йдеться в повідомленні.

Морква - це джерело про-вітаміну А, необхідного для зору, імунітету та краси шкіри. Її можна їсти сирою, запікати, тушкувати, додавати до каш, супів, солодкої і несолодкої випічки. Вартість моркви - до 15 грн/кг.

Буряк - джерело бетаїну, який потрібен для правильного обміну жирів. «Любить» горіхи, чорнослив і яблука, його можна пекти, готувати на пару і тиснути з нього сік. Вартість - до 15 грн/кг.

Кольрабі - соковите джерело клітковини і вітаміну С, що коштує до 30 грн/кг. Прекрасно поєднується з морквою, яблуками і сметаною.

Коренеплоди селера і пастернак порадують вмістом клітковини інуліну, смаком і ціною (25 і 45 грн/кг).

Цибуля, в тому числі порей і зелена (від 10 грн/кг), корисна для печінки.

Гарбуз. При ціні 15-20 грн/кг ми отримуємо каротиноїди, насіння і соковиту серединку, з якої можна робити супи, каші, оладки, запіканки й печиво.

Капуста - багата кальцієм, який добре засвоюється. Квашена капуста містить ще й молочну кислоту (пребіотик) і молочнокислі бактерії (пробіотики). Ціна - 10-20 грн/кг.

Супрун додала, що м'ясо краще обирати в початковому вигляді, а не переробленим, у вигляді ковбас або сосисок. Чим менше перероблений продукт, тим меншою є його вартість і більшою поживна цінність.

В. о. міністра повідомила, що рибу вистачить вживати двічі на тиждень.

«Споживання саме риби, а не добавок, знижує ризик деменції, серцево-судинних хвороб і хронічного запалення. Одна велика порція риби обійдеться вам 30-50 гривень - це можна порівняти з пачкою сигарет і кави, ось тільки сигарети здоров'я не додадуть», - додала Супрун.

Краще обирати скумбрію та хека, а не лосося. Там менше свинцю й миш'яку.

Раніше Супрун розповіла, як піклуватися про роботу серця.

Також нагадаємо, вона порадила, як поводитися в очікуванні результатів голосування на виборах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: