Супрун розповіла, чим небезпечний глутамат натрію

Читать на русском
Надмірне споживання глутамату натрію може нашкодити роботі нирок, серця і судин, а глутамінова кислота - призвести до загибелі нейронів.

Надмірне споживання глутамату натрію може нашкодити роботі нирок, серця і судин, а глутамінова кислота - призвести до загибелі нейронів.

Як пише «Слово і Діло», про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Два роки на посаді в. о. міністра охорони здоров'я: як виконувала обіцянки СупрунСупрун все-таки запустила медичну реформу на первинній ланці, домоглась ухвалення закону про трансплантацію, але не впоралася з держзакупівлями ліків і забезпеченням пацієнтів безкоштовними ліками.

«Глутамат натрію - це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається в чіпсах, вермішелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах і курячому бульйоні. Саме глутамат підсилює смак і запах цих продуктів, а також наше бажання їх з'їсти. Глутамат міститься у традиційних азіатських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі «умами», п'ятий смак, крім солодкого, солоного, кислого і гіркого», - йдеться в повідомленні.

Супрун зазначила, що від глутамату натрію може стати погано лише чутливим до нього людям.

«Загалом він безпечний у досить високих дозах, адже ми самі створюємо глутамінову кислоту. Остання - також один із найпоширеніших нейромедіаторів у мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але багато глутамінової кислоти в мозку не на користь. Дослідження показали, що коли її надміру - нейрони починають гинути», - зазначила в. о. міністра охорони здоров'я.

Водночас чиновниця сказала, що продукти із глутаматом не можуть потенційно шкодити мозку.

Нагадаємо, Супрун пояснила, як правильно постувати.

Також в.о. міністра розповіла, як захистити психіку під час «передвиборчого загострення».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: