Супрун пояснила, як захистити серце

Читать на русском
Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала міфи щодо кардіопротекторів, які підтримують роботу серця і серцево-судинної системи.

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала міфи щодо кардіопротекторів, які підтримують роботу серця і серцево-судинної системи.

Про це вона написала в Facebook, передає «Слово і Діло».

За словами Супрун, профілактичний курс крапельниць та уколів не може підтримати серце й запобігти ускладненням у разі хвороби.

«Внутрішньовенні і внутрішньом'язові ін'єкції - це спосіб швидкої «доставки» ліків в організм, який має використовуватися при важких і невідкладних станах. Тому абсолютно неприпустимо без необхідності застосовувати внутрішньом'язові, а тим більше, внутрішньовенні ін'єкції та крапельниці», - пише Супрун.

Також вона зазначила, що не слід в якості профілактики застосовувати і ліки, визнані допінгом. Ефект цих препаратів проявляється безпосередньо під час їхнього застосування. Даних на користь тривалого захисту від розвитку інфаркту міокарда або інших серцево-судинних ускладнень немає.

Розвіяла Супрун й міф про аспірин як панацею від хвороб серця.

«Ацетилсаліцилова кислота (аспірин - це торгова назва оригінального препарату) є дієвим захистом від серцево-судинних захворювань у пацієнтів із ішемічною хворобою серця, з перенесеним інфарктом міокарда або ішемічним мозковим інсультом або із атеросклеротичним захворюванням периферичних артерій. У той же час, при відсутності зазначеної патології, з метою первинної профілактики, аспірин не рекомендується до застосування», - уточнила чиновниця.

Медик також пише, що лікування більшості хронічних захворювань передбачає тривалий - протягом довгих років - прийом ліків, які покращують не тільки самопочуття хворого, але й запобігають розвитку важких ускладнень, котрі загрожують життю.

Саме така ситуація із лікуванням більшості захворювань серцево-судинної системи.

«На жаль, сьогодні ми не можемо вилікувати гіпертонічну хворобу або ішемічну хворобу серця, однак ми можемо утримувати артеріальний тиск у межах норми і сповільнити прогресування захворювань завдяки оптимально підібраній для кожного пацієнта медикаментозній і немедикаментозній терапії», - уточнює доктор.

Супрун нагадує, що кращий спосіб захистити своє серце – це здоровий спосіб життя.

За її словами, щоденний раціон має містити 50% овочів і фруктів, 25% «здорових» білків (нежирні види м'яса, бобові) і 25% цільнозернових продуктів, які є джерелами клітковини. Тамувати спрагу краще переважно питною водою, уникаючи солодких напоїв. Також для підтримки серцевого м'яза необхідна регулярна фізична активність - для дорослих 150 хвилин на тиждень (якщо ви обираєте помірну інтенсивність навантаження) або 75 хвилин на тиждень (у разі інтенсивних фізичних вправ).

Людям із надмірною вагою медик радить знижувати вагу за рахунок обмеження калорійності їжі та спорту. Щоб захистити серце, слід кинути палити.

«Якщо у вас артеріальна гіпертензія (гіпертонічна хвороба), дієвим методом зниження артеріального тиску і запобігання ускладнень є дотримання здорового способу життя з одного боку, і регулярна (постійна) медикаментозна терапія, з іншого», - пише чиновниця.

Вона зазначає, що препарати, що знижують тиск, одночасно мають позитивний вплив на серце.

Раніше Супрун порадила, як вести себе в очікуванні результатів голосування на виборах.

Також нагадаємо, Супрун розповіла, що робити при отруєнні дітей побутовою хімією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: