Підсумки першого туру виборів президента України у фактах та цифрах

Читать на русском

Якщо до першого туру президентських виборів-2019 поширювалася думка, що вони стануть найбруднішими в історії України, то в очікуванні другого туру ніхто не сумнівається, що цьогорічні перегони найцікавіші за всі попередні. «Слово і Діло» підбиває проміжкові підсумки виборчої кампанії за результатами першого туру. Пропонуємо подивитися, хто, де й за кого голосував, зокрема й на закордонному окрузі, та в яку суму обійшлися голоси виборців різним кандидатам у президенти.

Отже, 31 березня 2019 року відбувся перший тур президентських виборів в Україні. З огляду на соціологію, мало хто сумнівався, що нас очікуватиме другий тур. Але перший етап виборів запам’ятається вже тим, що в ньому брали участь аж 39 кандидатів. Це абсолютний рекорд.

Результати голосування також для багатьох стали неочікуваними. До другого туру вийшли Володимир Зеленський, який набрав третину голосів тих, хто прийшов на вибори (30,24%), та Петро Порошенко, за якого проголосували вполовину менше виборців (15,95%).

Оновлені дані ЦВК: явка виборців та лідери першого туру виборів у регіонах УкраїниЗа Зеленського найбільше голосів віддали мешканці дніпропетровської області, Порошенка підтримали на заході України, а на сході голосували за Бойка.

Загалом, в Україні право голосу мають 35 млн 566 тис. 121 громадян. Але на виборчі дільниці прийшли 18 млн 893 тис. 879 виборців. Тобто загальна явка в країні склала 62,8%. І в цьому випадку нічого рекордного не відбулося.

Зважаючи на те, що в країні понад 1,5 млн переселенців та безліч людей, які працюють не за місцем проживання, тимчасово змінили місце голосування лише 315 тис. 725 виборців. Багато хто з них скаржився на тривалу та марудну процедуру зміни виборчої дільниці. Цікаво, скільки людей зважаться пройти її ще раз заради другого туру голосування.

Найбільше «тимчасових виборців» зареєструвалися в Києві – 48 тис. 507 громадян. Найменше людей проголосувало не за місцем проживання в Чернівецькій області – 2 тис. 978 виборців.

Нагадаємо, що в країні працювали 29 тис. 989 виборчих дільниць на 199 округах. При цьому за перебігом виборів офіційно спостерігали 94 тис. 483 міжнародних спостерігачів від громадських організацій, 187 осіб від іноземних держав та 2 тис. 157 осіб від міжнародних організацій.

«Слово і Діло» з’ясувало, що це далеко не рекордна кількість спостерігачів, тому що найбільше міжнародну спільноту цікавили президентські вибори 2004 року. Саме тоді до нашої країни зі всього світу з’їхалася 9 тис. 260 представників від 44 міжнародних організацій. Окремо від 31 держави за виборами спостерігали 3 тис. 285 осіб, з яких лише від Польщі були присутні 2 тис. 355.

На закордонному виборчому окрузі працювала 101 дільниця в 72 державах світу. Наші співгромадяни за кордоном, зокрема в Польщі та Італії, вистоювали в кількагодинних чергах, щоб віддати свій голос за одного з 39 кандидатів. За кордоном зміг проголосувати 55 тис. 31 виборець.

Цікаво розподілилися голоси українців за кордоном. Порошенко отримав найбільшу підтримку у Швейцарії (60,09% голосів), Зеленський – у Катарі (49,03%).

Якщо ж брати загалом, то Зеленський отримав 5 млн 713,8 тис. голосів, а найменша підтримка виборців 2,6 тис. голосів – у кандидата Насірова.

Найактивнішими були виборці в Дніпропетровській області – 1 млн 647 тис. осіб, а в аутсайдерах жителі Луганщини – до дільниць дійшли 302 тис. громадян. При цьому саме в Луганській області найменша підтримка Порошенка (20 тис. голосів), а найбільше чинного президента підтримали у Львівській області (468 тис. голосів).

За Зеленського найбільшу кількість голосів віддали жителі Дніпропетровської області (майже 747 тис. голосів), а найменше – на Львівщині (159 тис. голосів).

Щодо столиці України, то голоси виборців розподілилися з відривом у кілька відсотків: за Зеленського 27,08%, а за Порошенка – 25,59%.

Ще один цікавий рекорд цих виборів – довжина бюлетенів (понад 115 см). Причому загалом було замовлено 60 млн 360 тис. бюлетенів (на 2 тури), тобто на кожний тур – понад 30 тис. штук, мабуть, із розрахунком на рекордну явку. ЛИше на друк бюлетенів держава виділила 165 млн 587 тис. грн. Кожен коштував державі 4 грн 26 коп.

Найбільше витратили на один голос виборця Насіров (997 грн), Каплін (849 грн) та Корнацький (825 грн). Найменше витратилися Юрій Тимошенко (22 грн), Зеленський (16 грн) та Смешко (4 грн).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали, якою була явка виборців у регіонах України.

Також ми повідомляли, як змінювалися програми кандидатів, що балотуються вдруге.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: