Президентські вибори-2019: чому Схід за Бойка та Зеленського

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Явка на сході України, принаймні те, що ми бачимо від ЦВК, залишається в прогнозованому коридорі й відповідає реальності

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Олег Саакян, передає «Слово і Діло».

На його думку, перш за все, на цих виборах в Україні з’явилася демонополізація образу «свого» для класичного індустріального виборця з промислового містечка. Електорат, який раніше змушений був обирати між «своїм» проросійським і «чужим» проєвропейським, отримав свого проукраїнського.

«Ми побачили, що дві третини виборців готові були проголосувати за свого, але не проросійського, принаймні в публічному позиціонуванні, й лише третина була готова саме за проросійського», – зазначив Саакян.

Також відпало геополітичне питання, всі змагалися навколо національно орієнтованого порядку денного, додав він.

«Чому ці два кандидати набрали найбільше голосів у Східній Україні? По-перше, є індустріальне голосування, традиція голосування індустріальних мономістечок. Це певна естетика й етика, яка своїм корінням сягає ще дорадянської, а потім і радянської доби», – пояснив експерт.

Прогнози та реальність – вибори президента України 2019 року31 березня в Україні пройшли чергові президентські вибори. Явка за даними ЦВК станом на 20:00 склала 63,5 відсотка.

У незалежній Україні Схід відали на відкуп фінансово-промисловим групам, тобто бандитам-олігархам, які були зацікавлені не в перебудові радянської вертикально централізованої системи, а в її збереженні, підкреслив він.

«З одного боку, для витягування грошей з бюджету, а з іншого – для забезпечення собі, за допомогою корпоративного ресурсу, великої кількості виборців, які голосують «по рознарядці». Це було вигідно Києву і політичній еліті, оскільки можна було отримати великий шмат прогнозованого виборця», – уточнив політолог.

На його думку, на цих виборах ми побачили, що традиція залишається, але монополія на використання цього ресурсу переформатувалася, з’явилися Зеленський, Бойко та інші особи, доходячи до Тарути, які змагалися.

«Ми бачимо, що цей анклав помер. І говорити в майбутньому про монолітне голосування регіону, як і в усій Україні, дуже складно. Зі стандартної моделі випали і Галичина, і Донбас, і південь України», – акцентував він.

По-друге, багато в чому ці вибори стали протестом проти системи. Лідерство Зеленського та інших кандидатів – це референдум щодо недовіри до Порошенка.

«У другому турі переважна більшість голосуватиме за Зеленського. В цій ситуації буде змагання антирейтингів. Володимир Зеленський у східному регіоні є більш зрозумілим кандидатом і має можливість перехопити електорат Бойка, чого не зможе зробити Порошенко», – резюмував Олег Саакян.

Пропонуємо пройти наш тест із обіцянками Порошенка та Зеленського з їхніх передвиборчих програм.

Також «Слово і Діло» проаналізувало результати проведених опитувань, порівняло останні прогнози соціологів і з'ясувало, в чию перемогу вірили українці напередодні президентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: