Розкрадання землі: суд визначив заставу екс-президенту НААН

Читать на русском

Столичний райсуд частково задовольнив прохання антикорупційного прокурора про застосування застави колишньому очільнику аграрної академії.
Василь Петриченкофото: «Слово і Діло»

Суд визначив 576 тисяч гривень застави як запобіжний захід колишньому президенту Національної академії аграрних наук України Василю Петриченку, якого детективи Національного антикорупційного бюро підозрюють в організації заволодіння землею під Києвом у Гатному.

Таке рішення ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Світлана Горбатовська за результатами розгляду клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор САП Анастасія Андронова просила застосувати до Петриченка запобіжний захід у вигляді застави розміром майже 10 млн грн. За її словами, екс-президента НААН обґрунтовано підозрюють у причетності до заволодіння 13,25 га землі під Києвом і замаху на заволодіння ще 0,58 га. Прокурор розповіла, що у Петриченка та Віталія Оборського, який є співорганізатором схеми, у 2013 році виник умисел щодо заволодіння цією землею. На той момент Оборський обіймав посаду радника президії НААН та був співробітником Служби безпеки України, яким наразі й є. Андронова пояснила, що вказана земля є особливо цінною і може бути відчужена лише за рішенням Кабінету міністрів і погодження Верховної Ради України.

За словами прокурора, Петриченко і Оборський склали план і залучили до нього інших осіб. Згідно цього плану, земля, яка належала державному підприємству «Дослідне господарство «Чабани», має бути вилучена на підставі листа від СБУ. Вказаний лист надійшов до НААН за підписом тодішнього голови СБУ Олександра Якименка, в якому він просив виділити цю землю для працівників спецслужби. Однак, як вказала Андронова, лист не мав реквізитів та інших необхідних формальностей. Але, попри це, екс-президент НААН попросив своїх підлеглих вивчити це питання. Втім, зрозумівши, що цей лист не має офіційного статусу, до академії був скерований новий лист з реквізитами за підписом заступника голови СБУ Петра Шатковського. Його також отримав Петриченко і надав завдання вивчити його, надати висновки і погодити його, щоб розглянути на засіданні президії НААН.

Столичний райсуд частково задовольнив прохання антикорупційного прокурора про застосування застави колишньому очільнику аграрної академії.
прокурор САП Анастасія Андроновафото: «Слово і Діло»Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Прокурор далі розповіла, що особисто Петриченко та його заступника Ануш Балян на засіданні президії переконували всіх членів підтримати це питання, що підтверджується протоколом засідання та його аудіозаписом. Тоді президент НААН переконував членів, що все законно, в інтересах академії і нібито погоджено з куратором від СБУ, тобто Оборським. Однак, у постанові, які ухвалила президія, йшлося про вилучення цієї землі, на що не мало повноважень Держземагентство, котре мало затвердити остаточне рішення. Тоді у цій постанові було змінено формулювання «вилучення» на «припинення права постійного користування», але повторного засідання з цього питання президія не проводила.

Також Андронова заявила, що вказану землю було поділено на 144 земельні ділянки, які мали відійти попередньо визначеному колу осіб: незначна частина відходила працівникам академії, близько 50 – працівникам СБУ і пов'язаним з ними особам. Пізніше в постанову додали ще й вираз «а також іншим громадянам України». На підставі цієї постанові 26 грудня 2013 року земля була відчужена, що завдало збитків на 42,5 млн грн. Так, 138 ділянок відійшли попередньо визначеним особам, а ще за 6 – не зареєстрували права, тому на них вчинений замах. За словами прокурора, власники цих 6 ділянок не знали про те, що вони кудись направляли клопотання або заяви на виділення землі.

Крім того, правоохоронець додала, що Петриченко знав, що це особливо цінні землі. Вказане нібито підтверджується листуванням. До НААН надійшов лист від Держземагентства щодо цих земель, але в академії відповіли, що вони особливо цінні. Також статус цих земель підтверджувався листом директора Інституту землеробства НААН Віктора Камінського, висновками проведених експертиз (земельно-технічної, судово-економічної), довідкою Державної аудиторської служби, а також низкою рішень господарських судів. Андронова розповіла, що дві ділянки з цих земель отримали знайомі Петриченка – Михайло та Тетяна Кваші. Екс-президент НААН нібито просив Держземагентство, щоб ці ділянки були поруч.

Прокурор просила суд покласти на Петриченка наступні обов'язки: прибувати за першим викликом; не відлучатися з Вінницької області без дозволу; повідомляти про зміну місць проживання та роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет. Вона зазначила, що існують ризики переховування підозрюваним від правоохоронців; знищення або спотворення речей та документів, які мають значення для слідства; незаконно впливати на свідків, а також перешкоджати іншим чином.

Столичний райсуд частково задовольнив прохання антикорупційного прокурора про застосування застави колишньому очільнику аграрної академії.
Василь Петриченко з адвокатомфото: «Слово і Діло»Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Своєю чергою перший адвокат Петриченка наполягав, що це земля не особливо цінна, а оголошена підозра необґрунтована. Захисник зазначив, що вилучені землі не є особливо цінними, оскільки «Чабани» є дослідним господарством, а ні науковою дослідною установою, а тому про 150 статтю Земельного кодексу не йдеться. Більше того, «Чабани» самі не проводили наукову діяльність, яку, за договором, проводив Інститут землеробства. Також він звертав увагу, що рішення про вилучення землі ухвалювалося колегіально президією, а застава, про яку просить прокурор, непомірна. Він просив відмовити в задоволенні клопотання детектива та застосувати до його клієнта особисте зобов'язання.

Другий адвокат екс-президента НААН також заявив про необґрунтованість підозри. Він додав, що ця земля не особливо цінна, бо там піщані землі, а не чорноземи. Захисник також додав, що загальна вартість землі не 42,5 млн грн, а лише 870 тис. грн. Водночас адвокат просив відпустити Петриченка на поруки. Сам підозрюваний також просив відпустити його на поруки.

Так, серед поручителів були присутні наступні особи: герой України Петро Іващук, який обіймає посаду голову наглядової ради ТОВ «Науково-виробнича агрофірма «Перлина Поділля»; завідувач відділу фітопатогенних бактерій Інституту мікро­біології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НААН Володимир Патика; депутат Вінницької обласної ради, директор Інституту кормів та сільського господарства «Поділля» НААН Олександр Корнійчук і директор профспілкової організації Інституту кормів та сільського господарства «Поділля» НААН Володимир Антощук.

Столичний райсуд частково задовольнив прохання антикорупційного прокурора про застосування застави колишньому очільнику аграрної академії.
суддя Світлана Горбатовськафото: «Слово і Діло»Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Вислухавши обидві сторони, суддя Горбатовська клопотання задовольнила частково.

Нагадаємо, суд відпустив співорганізатора схеми Оборського на поруки. Також на поруки відпустили й віце-президента НААН Балян. Крім того, суд залишив її на посаді.

Олег Новіков для «Слово і Діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: