Розкрадання землі: суд визначив заставу директору Інституту землеробства

Читать на русском

Столичний райсуд задовольнив клопотання детектива Національного бюро про запобіжний захід службовцю НААН.
Віктор Камінськийфото: «Слово і Діло»

Суд визначив 576,3 тисячі гривень застави директору Інституту землеробства Національної академії аграрних наук України Віктору Камінському, якому детективи НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру в розкраданні землі.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін, повідомляє журналіст «Слова і Діла» з зали суду.

Прокурор САП Анастасія Андронова під час засідання подала клопотання про розширення переліку свідків, з якими Камінському просять заборонити спілкуватися.

Адвокат підозрюваного заперечував проти задоволення клопотання з процесуальних підстав. Сторона захисту також заявила, що їх клієнт не знає цих свідків.

Своєю чергою прокурор повідомила, що Камінський може впливати на свідків тому і просить долучити ці доповнення. Суддя Сенін вирішив долучити ці документи.

По суті клопотання Андронова повідомила, що державне підприємство дослідне господарство «Чабани» підпорядковане Інституту землеробства, директором якого є Камінський. Вона додала, що «Чабани» розпоряджалися 15 га землі, якою заволоділи підозрювані. Відчуження вказаної землі мало відбуватися за рішенням Кабінету міністрів і згодою Верховної Ради.

Проте вказане відчуження землі почалося на підставі листа заступника голови Служби безпеки України Петра Шатковського. Андронова розповіла, що до цього листа надходили до «Чабанів» й інші про виділення цієї землі, проте у відповіді на них йшлося, що ці особливо цінні землі та їх не можна вилучити без рішення Кабміну і згоди ВРУ.

Прокурор пояснила, що в Інституті землеробства розпочали процедуру відчуження цієї землі через дорадчій орган – раду науковців – для прикриття незаконної діяльності і надання цим діям вигляду колегіального рішення. Також директор Інституту землеробства надавав своїм підлеглим вказівки для виділення цієї землі, в тому числі своєму першому заступнику Петру Вишнівському.

Андронова розповіла, що пов'язані особи з Камінським оформили право власності на деякі землі, які були відчуженні в ДП «Чабани». Крім того, на багатьох документах, на підставі яких відчужили ці землі, були підписи саме Камінського. Під час одного з обшуків в Інституті землеробства детективи на комп'ютері знайшли два варіанти листа від Камінського колишньому президенту НААН Василю Петриченку щодо цих земель. Прокурор додала, що детективи зафіксували багато телефонних з'єднань між Камінським, організатором Віталієм Оборським та іншими співучасниками.

Андронова зазначила, що наявні ризики перешкоджання Камінським досудовому розслідуванню. Зокрема, підозрюваний може переховуватися від правоохоронців, у тому числі використовучи свої зв'язки; знищити, приховати або спотворити речі, які мають значення для провадження (йдеться про документи, які детективи не знайшли і продовжують шукати); незаконно впливати на свідків (частина з них є підлеглими Камінського), експертів та підозрюваних, а також перешкоджати слідству іншим чином за змовою з підозрюваними посадовцями НААН. Прокурор просила обрати Камінському запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 3,5 млн грн.

Андронова також просила покласти на підозрюваного наступні обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з місця проживання; повідомляти про зміну місць проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Своєю чергою адвокат Камінського зазначив, що вказане клопотання не відповідає ст. 184 КПК. Він вказав, що у цьому провадженні не може йтися про злочинну групу, оскільки злочин розпочався з двох осіб – Петриченка та Оборського. Захисник додав, що вилучені землі не є особливо цінними, оскільки «Чабани» є дослідним господарством, а ні науковою дослідною установою, а тому про 150 статтю Земельного кодексу не йдеться.

Адвокат додав, що Камінський не володіє 138 ділянками і там проживають вдови воїнів АТО. Він також розповів, що рішення НААН про вилучення цієї землі не оскаржуються і тому говорити про незаконність цих рішень не можна. Захисник попросив відмовити в задоволенні клопотання.

Другий адвокат вказав, що Камінський не пов'язаний із Держземагентством у Київській області. Захисник додав, що цими землями володіють 138 громадян України, а не підозрюваний. Більше того, за його словами, ці землі не були вилучені, а за ними було припинено право постійного користування.

Сам Камінський каже, що Інститут лише погоджував листи, які він підписав як директор. Він додав, що вилучені землі не є особливо цінними, а тому рішення Кабміну та згоди ВРУ не потрібні були.

На вказані доводи захисту прокурор Андронова повідомила, що крім посадовців НААН серед підозрюваних також є працівники Держземагетства. Вона додала, що не всі землі були зареєстровані прямо на підозрюваних, а, наприклад, на родичів. За її словами, зі 138 земельними ділянками більшістю володіє керівництво НААН, співробітники СБУ та пов'язані з ними особи. Також прокурор зазначила, що вилучення земель розпочалося у 2013 році, а АТО – в 2014 році.

Вислухавши позиції обох сторін, суддя Сенін задовольнив клопотання частково, визначивши заставу підозрюваному у 576,3 тис. грн. Також він поклав на Камінського всі обов'язки, про які просили правоохоронці.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру віце-президенту НААН Ануш Балян та Камінському. Пізніше, в прокуратурі розповіли деталі цієї справи. А у НАБУ оприлюднили схему заволодіння землею під Києвом. Також нещодавно правоохоронці повідомили про підозру ще двом особам.

Олег Новіков для «Слово і Діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: