Суд залишив на посаді підозрювану віце-президента НААН

Читать на русском

Столичний райсуд не побачив наявності наведених детективом ризиків для відсторонення аграрного академіка від посади.
Ануш Балянфото: «Слово і Діло»

Суд залишив Ануш Балян на посаді віце-президента Національної аграрної академії наук України, попри підозру Національного антикорупційного бюро в причетності до заволодіння 13,25 га землі в Гатному, що під Києвом.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін за результатами розгляду клопотання детектива НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Детектив п'ятого відділу третього підрозділу Головного підрозділу детективів НАБУ Віктор Ярема просив суд відсторонити Балян від посади віце-президента, голови комісії з розгляду майнових і земельних питань, а також члена президії НААН. Він вказав, що НАБУ розслідується факти можливого заволодіння близько 100 га землі НААН в період 2008-2016 років, але наразі йдеться про частину землі в 15 га, з яких заволоділи 13,25 га. За словами Яреми, Балян, використовуючи свою посаду, забезпечила ухвалення рішень щодо вилучення вказаної землі з користування НААН, попри те, що пакет документів щодо цього питання був неповний. Зокрема, як вказував детектив, вона повідомила членам комісії, що там всі документи. Більше того, згідно рішення віце-президента НААН, 80% земель мало відійти працівникам академії, підпорядкованим установам та попередньо визначеним особам.

Ярема додав, що на підставі рішення Балян Державне агентство земельних ресурсів України у Київській області ухвалило рішення про припинення права користування за цими землями. Крім того, вона завірувала додатки до клопотання на отримання земельної ділянки матері дітей свого брата пані Коричак. Детектив пояснив, що поки підозрювана перебуває на посаді існують ризики того, що вона використовуючи своє становище, наприклад, впливатиме на свідків з числа працівників НААН та підпорядкованим їй установам. Також Балян нібито може приховати, спотворити або знищити речі, які мають значення для розслідування та перешкоджати слідству іншим чином. До прикладу останнього ризику детектив навів знайомства підозрюваної з співробітниками Служби безпеки України, народними депутатами Володимиром Апостолом та Ігором Бринченком, які просили відпустити її на поруки та інші особи.

На доводи детектива перший адвокат Балян Наталія Вдовиченко повідомила, що у НААН одноосібно рішення не ухвалюються, а виключно колегіально шляхом голосування. На її думку, той факт, що члени профільної комісії не ознайомившись з пакетом документів, про які вказав детектив, говорить про несумлінне виконання ними обов'язків, а не впливу голови комісії на них. Вона додала, що наведені детективом ризики такі самі як і при обранні їй запобіжного заходу, а значить в додатковому інституті забезпечення провадження не має сенсу.

Захисник Балян додала, що детектив не навів жодного посадового обов'язку Балян, який нібито допоміг їй заволодіти цією землею. Більше того, вона вказала, що не кожна земля НААН є особливо цінною. Також адвокат заперечила щодо ризика знищення та переховування документів, оскільки слідство триває вже два роки, а всі необхідні обшуки та вилучення документів вже проведені. Захисник заперечила проти клопотання і просила у його задоволенні відмовити.

Другий адвокат підозрюваної Шевченко заявив, що клопотання необґрунтоване. Більше того, її клієнтка має право на працю, тим більше, що виховує двох неповнолітних дітей та має на утриманні хвору мати. Він додав, що в матеріалах клопотання немає фактів того, що Балян вмовляла членів профільної комісії ухвалити позитивне рішення щодо вилучення землі. Адвокат звернув увагу судді на те, що як детективам відсторонення Балян від посади сприятиме у відшуканні необхідних документів.

Саме Балян заявила, що сумлінно виконувала свої обов'язки як свідка і постійно ходила на допити та інші слідчі дії, тому не розуміє сенсу її відсторонення. Вона сказала, що, на її думку, не може впливати на факти, встановлені в провадженні. Більше того, вона трича сама хотіла скласти повноваження голови комісії, проте жоден з її членів не захотів посісти крісло. На останок підозрювана попросила відмовити у задоволенні клопотання.

«Клопотання детектива НАБУ Віктора Яреми про відсторонення Ануш Балян під посади віце-президента, голови комісії з розгляду майнових і земельних питань та члена президії НААН – залишити без задоволення», – оголосив резолютивну частину рішення після нарадчої судді Сенін.

Нагадаємо, суд відпустив Балян на поруки. Також суд також визначив заставу директору Інституту землеробства Віктору Камінському. Раніше НАБУ і САП повідомили про підозру віце-президенту НААН та іншим особам.

Олег Новіков для «Слово і Діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: