НАТО має намір ухвалити пакет військових заходів реагування на агресію Росії

Читать на русском
Гатчісон також нагадала про захоплення в листопаді минулого року та утримання в полоні Росією українських кораблів та членів екіпажів.

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО у Вашингтоні розглянуть пакет військових заходів реагування на агресію Росії, який буде гарантувати безпеку для проходу українських судів через Керченську протоку і в Азовському морі.

Про це повідомила під час брифінгу у Вашингтоні постпред США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон, передає «Слово і Діло».

Україна в НАТО та ЄС: що обіцяють кандидати в президентиБільшість кандидатів у президенти обіцяє зберегти курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Але є й такі, хто за нейтралітет і позаблоковість.

«Це пакет, який включає повітряне спостереження, а також введення більшої кількості кораблів НАТО в Чорне море, щоб гарантувати безпечний прохід українських суден через Керченську протоку і Азовське море», - зазначила американський дипломат.

За її словами, союзники по НАТО мають бути впевнені, що ці води є відкритими для вільного судноплавства, «що країни Чорноморського басейну і ті, які розташовані навколо, захищені від російського втручання».

У зв'язку з цим вона нагадала, що Росія розміщує все більше озброєння в Криму, який залишається частиною України.

«Дуже важливо, щоб Румунія, Болгарія, Україна, а також Грузія мали гарантії безпеки в Чорному морі як для судноплавства, так і безпеки на суходолі», - підкреслила посол.

Гатчісон також нагадала про захоплення в листопаді минулого року та утримання в полоні Росією українських кораблів та членів екіпажів.

«Це неприпустимо, що вони утримують українських моряків у в'язниці в Москві прямо зараз. І значить, ми маємо намір переконатися, що маємо можливості стримати дуже агресивну Росію», - заявила постійний представник США при НАТО.

Крім того, за її словами, на зустрічі голів зовнішньополітичних відомств будуть обговорюватися інші агресивні дії Росії. Зокрема, мова піде про порушення Москвою договору РСМД (про скорочення ракет середньої і малої дальності). Дипломат нагадала, що Америка була змушена вийти із Договору, оскільки Росія знехтувала його положеннями.

«Ми документували це протягом більш ніж п'яти років», - підкреслила посол, і зараз Альянс повинен бути готовий до стримування ракет РФ, які були розгорнуті в порушення угоди.

Як раніше стало відомо, в НАТО коментуватимуть вибори в Україні до результатів другого туру.

Також нагадаємо, два кораблі НАТО ввійшли до порту Одеси.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: