Два кораблі НАТО увійшли до порту Одеси

Читать на русском
Обидва кораблі будуть відкриті для відвідування місцевими жителями. Після відвідин Одеси судна візьмуть участь у навчаннях типу PASSEX спільно з кораблями Військово-морських сил України.

Фрегат королівських ВМС Канади Торонто і фрегат ВМС Іспанії Санта Марія в понеділок, 1 квітня, прибули з плановим візитом в Одеський порт.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Думську.

Кораблі НАТО увійшли до Чорного моряКораблі візьмуть участь у навчаннях Морський щит спільно з українськими та грузинськими партнерами.

Обидва кораблі прибули до Одеси після патрулювання в Чорному морі разом з іншими кораблями у складі другої постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2). Вони пробудуть в одеському порту до вечора 3 квітня.

Під час перебування в Одесі капітани кораблів зустрінуться з представниками Збройних сил України та місцевої влади, працюватимуть з військовослужбовцями ВМС України, а також прийматимуть відвідувачів на борту кораблів під час відкритих для відвідування годин.

Після Одеси кораблі візьмуть участь у навчаннях PASSEX спільно з кораблями ВМС України в акваторії Чорного моря з метою підвищення сумісності між кораблями Альянсу і держав-партнерів.

Санта-Марія є першим із шести іспанських фрегатів однойменного типу. Він побудований компанією Bazan на основі дуже вдалих американських фрегатів типу Oliver Hazard Perry. Прийнято до складу іспанських ВМС у жовтні 1986 року. Вся шістка іспанських фрегатів трохи більші за розмірами, ніж американські, і тому мають більше варіантів для модернізації.

Довжина корабля 139, ширина 14,3, осідання 8,6 метрів. Водотоннажність - близько 4000 тонн. Дві газові турбіни сумарною потужністю 41 тисяча к. с. розганяють його до 30 вузлів. На борту різне артилерійське, торпедне та зенітне озброєння, а також протикорабельні ракети Harpoon. Авіаційне озброєння - вертоліт SH-60 Seahawk.

Фрегат Торонто став четвертим канадським фрегатом типу Галіфакс і був прийнятий до складу ВМС Канади в липні 1993 року. Повна водотоннажність близько 5000 тонн, довжина 134, ширина 6,5, осадка 7,1 метра. Швидкість близько 30 вузлів. На борту артилерійське, торпедне та ракетне озброєння. Авіація - вертоліт Sikorsky SH-148.

Раніше повідомлялося, що кораблі Росії взяли на супровід фрегати НАТО, що ввійшли в акваторію Чорного моря.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: