Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олексій Мушак

Читать на русском
Олексій Мушак обіцяв балотуватися до Ради 9-го скликання й перейти до іншої політичної сили після президентських виборів.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олексій Мушак (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Мушак був обраний до Верховної ради восени 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції нардеп дав 24 обіцянки, частина з них із передвиборчої програми партії «Блок Петра Порошенка», за списками якої він пройшов до парламенту. Виконав Мушак 7 обіцянок (29%) і стільки ж провалив.

У жовтні 2016 року Мушак пообіцяв розробити й внести до Ради законопроект про підвищення відповідальності народних депутатів за прогули та бійки. За місяць він зареєстрував законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо зняття заробітної плати з народного депутата за прогули та порушення регламенту)». Він передбачав грошове стягнення з нардепів за пропуск засідання або неголосування за певні ініціативи. Але документ не передбачав санкцій за бійки, тому обіцянка в повному обсязі не виконана.

Не виконав Мушак обіцянку не голосувати за законопроект про спеціальну конфіскацію, але в підсумку віддав голос за ініціативу «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів».

На початку 2017 року лідер Радикальної партії Олег Ляшко образив віце-прем'єр-міністра Іванну Климпуш-Цинцадзе, назвавши її «підсадженою качкою» й «ставленицею олігархів». Після цього інциденту Мушак заявив, що не підтримуватиме законопроектів авторства «радикалів», поки не буде вибачень перед віце-прем'єром. Але свого слова Мушак не дотримав, проголосувавши за законопроекти «радикала» Сергія Рибалки «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)» і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів». Хоча вибачень так і не було.

Виконав парламентар обіцянку зареєструвати проект закону про криптовалюту. Минулого року він вніс до Ради законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій із віртуальними активами».

Крім того, Мушак впорався з програмною обіцянкою домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. В листопаді 2017 року він підтримав проект нового Виборчого кодексу, який, зокрема, запроваджує механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Також виконані обіцянки в 2015 році встановити в Києві 10 баскетбольних стійок і розробити концепцію розвитку вуличного баскетболу в столиці. Баскетбольних стійок у підсумку встановили 11. Щодо концепції Мушак повідомив, що була розроблена концепція розвитку стрітболу (гра, яка походить від вуличного баскетболу). Базовою локацією для впровадження програми стали мікрорайони Теремки-1 та Теремки-2. Перший етап програми – створення стрітбольних майданчиків, другий етап – створення повноцінних баскетбольних майданчиків. Надалі планується організація та проведення змагань із баскетболу на районних рівнях.

У процесі виконання у депутата залишилися ще 10 обіцянок. Наприклад, Мушак планує балотуватися до Верховної ради дев'ятого скликання. Також зовсім скоро нардеп має перейти до іншої політичної сили. Принаймні в листопаді минулого року він обіцяв це зробити після президентських виборів: «Я думаю, що все й у всіх (мається на увазі назва нової політсили – ред.) з'явиться після президентських виборів. У квітні орієнтовно».

Досі не виконана обіцянка підготувати законопроект, який дозволить державі викуповувати голоси виборців для боротьби з їх підкупом. Мушак давав таку обіцянку в травні 2018-го.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: