Три нардепи виходять із БПП: чи загрожує щось президентській фракції

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Журналісти Bihus.Info представили фільм-розслідування, в якому стверджується, що заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, його син Ігор та директор «Укроборонпрому» Павло Букін розробили схему контрабанди запчастин до військової техніки з Росії. Через фірми-прокладки вони поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі, за які ті переплачували в 2-4 рази. Згідно з попередніми даними в результаті злочинних дій завдано збитків щонайменше на 250 млн грн. У ГПУ вже повідомили, що слідство вийшло на фінішну пряму. Тим часом до ВР прийшли активісти з вимогою провести розслідування. Проте неспокійно не лише біля владних кабінетів, але й усередині президентської фракції. Депутати Мустафа Найєм, Світлана Заліщук та Сергій Лещенко подали заяви про вихід із БПП. При тому, що всі троє нардепів свого часу запевнили, що не залишать лав фракції. Відповідну обіцянку дали три роки тому Мустафа Найєм та Сергій Лещенко, а Світлана Заліщук переконувала, що виходити з фракції не буде, оскільки повністю погоджується з партійною програмою БПП та коаліційною угодою.

Найєм, Лещенко та Заліщук виходять з БПП!Слово і Діло

В ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» політолог Петро Олещук підкреслив, що Заліщук, Найєм та Лещенко давно перебували у фракції лише номінально.

За його словами, нардепи не виходили з фракції лише з однієї причини – щоб не втрачати депутатський мандат.

«Зараз, коли до парламентських виборів залишається фактично півроку, цінність депутатського мандата для них низька. Мабуть, вони вже готові, що їх позбавлять депутатського мандата. Відповідно, йдуть на такий крок. Крім того, вже зрозуміло, що вони мають інші політичні орієнтири. Таким чином, Заліщук, Найєм та Лещенко просто зробили свій вихід із БПП ефектним та яскравим, прив’язавши до гучного скандалу», – зазначив Олещук.

Депутати просто дочекалися слушного моменту, щоб залишити фракцію, додав він.

Політолог звернув увагу, що Лещенко останнім часом активно з’являється в команді Зеленського, хоча офіційно поки що себе з ним не пов’язує, а Заліщук пов’язують із Гриценком.

Навряд чи буде масовий відтік із БПП. Поки Порошенко має шанс бути переобраним, ніхто різких рухів не робитиме, уточнив він.

«Більшій частині фракції БПП, як і більшості з інших фракцій, в принципі байдуже кого підтримувати. Головне, щоб ця підтримка щось приносила саме для них. Наразі немає підстав вважати гру остаточно програною для Порошенка», – підкреслив експерт.

Він не виключив, що якась частина БПП прораховує для себе плани відступу, але поки навряд чи будуть такі кроки.

На його думку, корупційний скандал не відіграє ключової ролі, оскільки основні симпатії щодо кандидатів уже викристалізувалися.

«Якийсь вплив буде, але не вирішальний. Інше питання, що це може деморалізувати виборця, відповідно буде менша активність», – резюмував Петро Олещук.

Відзначимо, рівень відповідальності Мустафи Найєма становить 45%, Світлани Заліщук – 55%, Сергія Лещенка – 52%. Досьє кожного з переліком обіцянок – за посиланням.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: