Топ-3 кандидатів: чого не врахувала соціологія та що впливатиме на підсумки

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт
Володимир Фесенкополітолог

Результати першого туру будуть не такими, як показують соцопитування. Якщо ж навіть вони будуть такими, як у прогнозах, не виключено, що їх поставлять під сумнів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Петро Олещук, оцінюючи рейтингові позиції трійки лідерів президентського рейтингу.

«Річ у тім, що якщо говорити про Тимошенко, то слід враховувати, що вона завжди набирає більше, ніж дають соціологи перед виборами. Практично завжди було так. Це, напевно, пов’язано не лише з тим, що десь хтось здійснив якісь маніпуляції, а здебільшого є наслідком недосконалої вибірки», – зазначив Олещук.

Він уточнив, що виборці Тимошенко часто не охоплюються, тому що це переважно мешканці малих міст, сіл, віддалених територіально населених пунктів.

«До них часто можуть не доходити, але вони ходять на вибори і, як правило, голосують», – додав політолог.

За його словами, виборець Тимошенко та Порошенка достатньо згуртований, тому, скоріш за все, прийде на вибори в день голосування. Тому на нас очікує війна екзит-полів. Розрив, напевно, буде досить невеликим.

Крім того, в Тимошенко вже пообіцяли паралельний підрахунок голосів та оголосити першими результати виборів, підкреслив він.

Експерт нагадав, що вже була інформація про так звані сітки, підкуп, фальсифікації, організацію всього цього в регіонах. Окрім того, є дії, пов’язані з різноманітними технічними кандидатами, завдяки чому в комісіях у Порошенка може бути більшість.

Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидатиЮлія Тимошенко обіцяє одразу сім перших кроків у разі обрання президентом, а Володимир Зеленський планує внести кілька законопроектів.

«Усе це може бути підставою для того, щоб ставити результати виборів під сумнів. Немає сумніву, що в команді Тимошенко цим займуться, якщо результати будуть показані такі, які не відповідають їхнім очікуванням. Але слід розуміти, що про очікування говорити складно. Соціологічні дослідження – не істина в останній інстанції. Тим більше, за деякими винятками, вони не дають радикального розриву між Тимошенко та Порошенком», – пояснив він.

Олещук також не виключив, що якщо навіть результати будуть такими, як у прогнозах, їх поставлять під сумнів.

Політолог Володимир Фесенко зазначив, що коли апелюють до того, що села не опитують, це не відповідає дійсності, вибірка за селами є завжди, але розбіжності навіть у селах можуть бути значними.

«Соціологія не завжди це показує», – додав він.

«Вибірка передбачає, що обирають кілька населених пунктів у різних областях, але можуть бути села в одному районі, куди зайшла, наприклад, сітка Порошенка, тому там підтримують Порошенка. Не зайшла – там підтримують когось іншого. Це все впливає. Хто потрапив під опитування? Якщо село, де вже попрацювали агітатори Порошенка, значить, там більше підтримують Порошенка. Це й обумовлює різницю даних», – пояснив експерт.

За його словами, можуть спрацювати й соціальні виплати, зокрема цільові соцвиплати, які здійснюються місцевою владою, але під брендом Порошенка.

«Щодо даних на другий тур, то поки складно робити оцінки. Але за всіма комбінаціями лідирує Зеленський і в усіх виграє. Однак ще багато тих, хто не визначився, ніхто не знає, як спрацює чинник явки, як закликатимуть своїх прихильників окремі кандидати. Все це впливатиме на підсумки», – констатував він.

Фахівець припустив, що якщо до другого туру вийдуть Зеленський і Порошенко, то ймовірно, що більшість опозиціонерів закликатимуть голосувати проти Порошенка, але за деякими винятками.

«Чомусь здається, що Гриценко закликатиме голосувати проти обох кандидатів. І така позиція можлива. Так було в 2010 році, коли вийшли до другого туру Тимошенко та Янукович. Наразі такого варіанту також не варто виключати», – резюмував Володимир Фесенко.

«Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Наскільки співпадали екзит-поли та офіційні результати президентських виборів у світі – за посиланням.

Також «Слово і Діло» з’ясувало, що встиг виконати й провалити президент Петро Порошенко за 5 років на посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: