ЗМІ з'ясували, як Янукович відмивав гроші

Читать на русском
Міжнародні журналісти-розслідувачі встановили, що екс-президент України і Пол Манафорт відмивали гроші через Swedbank.

Президент-втікач Віктор Янукович та екс-керівник виборчої кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт відмивали гроші через Swedbank.

Як інформує «Слово і Діло», про це в середу, 28 березня, повідомила міжнародна журналістська організація OCCRP («Проект з викриття організованої злочинності і корупції»).

Шведське видання SVT повідомляє, що компанія-одноденка, яку використовували для передачі хабарів Януковичу, також перераховувала гроші Манафорта.

При цьому хабар Януковичу на суму понад чотири мільйони доларів був зареєстрований як авторська винагорода за книгу, яку він, як заявлялося, написав. Ці гроші пройшли через ряд компаній, включаючи Vega Holding Limited. Ця компанія, своєю чергою, перерахувала понад 25 млн доларів на користь Inlord Sales LLP - компанії, яка фігурувала у справі Пола Манафорта.

У лютому 2012 року Inlord перевів майже мільйон доларів на рахунок Манафорта на Кіпрі. Цей дохід Манафорт приховав від влади в США.

Також SVT виявило, що Vega перерахувала 100 тисяч доларів організації Проект перехідних демократій (Project on Transitional Democracies). Ця організація, за повідомленням видання Vice News, співпрацювала з Манафортом над організацією зустрічей Януковича з американськими чиновниками.

Нагадаємо, 24 січня районний суд Києва заочно засудив колишнього президента Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі. Згідно з вироком, Янукович визнаний винним за статтями Державна зрада і пособництво у веденні агресивної війни, але виправданий за статтею Замах на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило тяжкі наслідки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: