Конгрес США не зміг подолати вето Трампа

Читать на русском
Американським конгресменам не вистачило голосів для подолання президентського вето на заборону введення режиму НС.

Палата представників Конгресу США не змогла у вівторок, 26 березня, подолати вето, накладене президентом Дональдом Трампом на схвалену раніше законодавцями резолюцію про скасування введеного режиму надзвичайного стану на кордоні з Мексикою.

Як пише «Слово і Діло», трансляцію голосування вів телеканал C-Span.

Виступаючі проти резолюції, демократи не змогли набрати необхідних дві третини голосів. Ініціативу про подолання вето підтримали лише 248 законодавців, а проти висловився 181. Демократам вдалося здобути голоси лише 14 республіканців з необхідних 54.

Перед голосуванням у Палаті представників демократи наполягали на тому, що Трамп порушив конституцію, в той час як республіканці стверджували, що він діяв в рамках своїх повноважень відповідно до законодавства країни. Очікувалося, що Сенат також проголосує за цю ініціативу, але тепер це вже не має значення в зв'язку з тим, що для подолання президентського вето необхідно дві третини голосів законодавців обох палат. Таким чином, Конгрес не зміг обійти рішення президента.

Нагадаємо, в середині березня Трамп заблокував резолюцію Конгресу про скасування режиму надзвичайного стану. Це рішення стало першим випадком застосування президентського вето з моменту вступу Трампа на посаду.

Нагадаємо, 15 лютого Трамп підписав документ про режим НС, щоб профінансувати будівництво стіни на кордоні в Мексикою без схвалення Конгресу. Американський лідер хоче витратити на цю стіну 8,6 млрд доларів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: