Спостерігачі з РФ офіційно кордон не перетинали – Держприкордонслужба

Читать на русском
Не було такого прецеденту, щоб приїжджали російські спостерігачі, повідомив голова Державної прикордонної служби України.

Ніхто з російських спостерігачів офіційно український кордон не перетинав. Про це в ефірі ток-шоу Ехо України на телеканалі Прямий повідомив голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал.

Як пише «Слово і Діло», про це інформує прес-служба ДПСУ в середу, 27 березня.

У РФ знову передумали відправляти в Україну спостерігачів на вибориУ МЗС Росії прокоментували відмову ЦВК України пустити на вибори 24 спостерігачів-росіян у межах місії БДІПЛ ОБСЄ.

За його словами, Україна отримала заявки, приблизно, від 2000 спостерігачів з інших країн і в цьому питанні Держприкордонслужба співпрацює з ЦВК, СБУ, Нацполіцією.

«Іноземні спостерігачі акредитовані, відповідно, списки ЦВК нам надала. Ми попередньо їх перевіряємо», - сказав Цигикал.

Він повідомив, що були випадки, коли під виглядом представників ОБСЄ або представників іноземних ЗМІ їдуть громадяни Росії, які хочуть висвітлювати події в Україні, в таких випадках прикордонники їх повертають.

Крім того, Цигикал нагадав, що Державна прикордонна служба з 2014 року працює в посиленому режимі.

«Але на сьогодні є такі особливості, при яких ми збільшили кількість прикордонних нарядів, застосовуємо резерви Служби. Сьогодні щодоби заступає на службу близько 7000 особового складу, це враховуючи 157 пунктів пропуску, які зараз працюють і 1300 - це резерви, якими ми посилюємо роботу», - зазначив він.

Голова ДПСУ додав, що «практично збільшилася кількість людей, які хочуть перетнути державний кордон з якимись порушеннями або, наприклад, ті люди, які, можливо, причетні до незаконних збройних формувань, люди, які можуть провозити незаконні речі».

Також Цигикал повідомив про зменшення кількості росіян, які їдуть в Україну.

«Якщо брати кількість непропуску громадян РФ, то ми бачимо, що це десь близько 2,2 тисячі осіб. Це на 25% більше, ніж минулоріч. Якщо ще до 2014 року їхало, наприклад, щороку в добу близько 5,5-6 тисяч осіб, то сьогодні це 1-1,2 тисяч росіян, які перетинають державний кордон. тобто кількість непропуску збільшено, а кількість людей зменшилася», - зазначив він.

Нагадаємо, ЦВК відмовила ОБСЄ в реєстрації спостерігачів з РФ. У той же час, Центральна виборча комісія зареєструвала 660 іноземних спостерігачів на виборах, відмовивши 24 громадянам Росії в реєстрації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: