Більш ніж тисяча міжнародних спостерігачів на виборах. Чим вони допоможуть?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Згідно з українським законодавством, є три види спостерігачів: міжнародні спостерігачі, від громадських(неурядових) організацій і суб’єкти виборчого процесу – партії та кандидати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» повідомив політолог Андрій Дуда, оцінюючи дані ЦВК, згідно з якими на виборах президента цього року буде понад тисяча міжнародних спостерігачів.

«Сьогодні в нас намагаються боротися з тіньовим обігом коштів на виборах, а це означає, що є певні складнощі в оплаті їх роботи. А спостерігачі – це повністю тіньовий сектор фінансового забезпечення виборів. Це «чорна» бухгалтерія, всі кандидати, партії «по-чорному» оплачують ці послуги, а це дорого», – зазначив Дуда.

Безумовно, така кількість міжнародних спостерігачів говорить про те, що є інтерес до того, що відбувається в Україні, сьогодні ми в центрі уваги, активно запрошували міжнародних спостерігачів до себе. Однак варто розуміти, що невідомо, яка кількість із них реально приїде, додав він.

«Нехай навіть тисяча. У них така методика спостереження, що багато чого чекати від них не варто», – уточнив експерт.

За його словами, правильне й хороше спостереження може бути тоді, коли спостерігачі сидять на виборчих дільницях.

Як оскаржити порушення виборчих правСлово і Діло розбиралося, що потрібно робити виборцю, якщо були порушені його виборчі права.

«Уже краще охопити, умовно кажучи, найбільш проблемні міста й посадити їх на великих виборчих дільницях», – підкреслив він.

Проте все одно тисяча спостерігачів і 30 тисяч виборчих дільниць – це велика різниця, констатував політолог.

«Нормальне фахове спостереження не може відбутиватись, якщо на дільниці менш ніж двоє людей. Є якісь природні потреби. Навіть двом спостерігати цілий день, плюс процес підрахунку голосів усе одно доволі складно. Навіть цим двом на зміну потрібна ще хоча б одна людина, щоб було офіційне спостереження», – пояснив він.

Міжнародні спостерігачі, як правило, просто ходять виборчою дільницею. Що вони можуть побачити?

«Спостереження добре, коли підходить виборець, отримує виборчий бюлетень, а спостерігач у нього за спиною дивиться, за кого він підписався, який документ пред’явив. Ось тоді можна говорити про ефективне спостереження. Решта – фікція», – наголосив фахівець.

На його думку, як фактор чесності міжнародних спостерігачів можна викреслювати. Вони можуть зафіксувати лише дуже грубі й очевидні порушення. Умовно кажучи, якщо на дільниці буде стрілянина чи хтось викраде виборчий бюлетень, заведе поліцію, яка силою виведе виборців.

«Міжнародні спостерігачі – це суто іміджева річ, яка особливого впливу не дає. А от як налагодять роботу громадські організації та політичні партії, тут питання. Ось вони реально можуть зробити інститут спостереження дуже дієвим», – резюмував Андрій Дуда.

Що робити в разі порушення виборчих прав, дивіться на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: