Прем’єрство Гройсмана: чи є шанси залишитися на посаді після виборів

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Навіть якщо Україна обере іншого президента, Гройсману нічого не загрожує.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи дані КМІС, згідно з якими 13% українців після виборів на посаді прем’єра бачать Володимира Гройсмана.

«Якби в нас був попередній формат Конституції, то президент призначав би прем’єр-міністра та уряд. Зараз уряд формується коаліцією. Президент не має впливу на формування уряду. Ба більше, в президента фактично єдина функція в цьому процесі. Зокрема, він має внести на розгляд ВР ту кандидатуру, яку йому запропонує коаліція», – зазначив Бондаренко.

Якщо раніше уряд та прем’єр складали свої повноваження за нового президента, то зараз лише за нової Верховної ради. Тому хто б не став президентом, йому доведеться мати справу з прем’єром Гройсманом, уточнив експерт.

«Припустимо, що обрали нового президента. Поки відбулася інаугурація, інші процедурні моменти, час добігає 27 травня – це кінцева дата, коли президенту заборонено розпускати парламент. Значить, якщо, наприклад, коаліція розпадеться, не буде сформована інша, президент не зможе розпустити ВР у такому разі, тому Гройсман залишиться виконувачем обов’язків прем’єр-міністра», – пояснив він.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президентиСлово і Діло аналізувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти, які зараз обіймають державні посади.

Виходить, що за будь-яких умов Гройсман у найбільшому виграші. Щодо самого складу парламенту, то нинішній парламент сформований цілою низкою фракцій, за які проголосували громадяни, й сказати, що БПП чи НФ точно не буде, не можна, додав політолог.

«БПП може стати меншою. Не можна сказати, що зникне фракція НФ, можливо, інші фракції збільшаться. Поки пазл не складається. Як то кажуть, слово вічність ну ніяк не виходить», – акцентував він.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров підкреслив, що хоча Гройсман не настільки вбив свій рейтинг, як Яценюк, але й говорити про те, що рейтинг високий, також не можна.

На його думку, корінь проблеми навіть не в Гройсмані та Порошенку, а в Конституції та парламенті, який прийшов після виборів, коли НФ узяв потужну частку.

«Якщо Порошенко виграє президентські вибори, він підтвердить свою легітимність, спроможність перед багатьма групами й сформує більшість за допомогою мажоритарної системи, яку зараз залишив», – зазначив Краснопьоров.

Мажоритарну систему залишили, змінювати вже нічого не можна, нагадав він.

«Чи може Гройсман зайти на чолі політичної сили? Навряд чи. Рейтинг у нього не такий високий», – додав експерт.

«Слово і Діло» з’ясувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти.

Що в 2019 році обіцяють зробити міністри Кабміну – за посиланням. Також аналітики підбили підсумки роботи міністрів Гройсмана протягом 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: