Що наступного року обіцяють зробити міністри Кабміну

Читать на русском

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, підбиваючи підсумки цього року, розповів про пріоритети уряду на 2019-й. За його словами, це посилення економічного зростання, ефективне управління, розвиток людського капіталу, верховенство права й боротьба з корупцією, а також питання безпеки та оборони. Обіцянки, які міністри дали на наступний рік, найкраще корелюють із цими пріоритетами.

Сам прем'єр наступного року, точніше вже до березня, має ввести в експлуатацію 30 нових локомотивів General Electric. А з квітня, згідно з обіцянкою Гройсмана, препарати за програмою «Доступні ліки» мають почати видавати за електронним рецептом. Номер рецепта надходитиме в смс-повідомленні на телефон пацієнта.

Крім того, в планах Гройсмана на наступний рік ввести в експлуатацію другий пусковий комплекс Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Це не єдині обіцянки щодо медицини в уряді. Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун запевнила, що з другої половини наступного року проведення низки аналізів для українців стане безкоштовним за умови спрямування сімейного лікаря. Як і в ситуації із сімейними лікарями, зміни запроваджуватимуться поступово – регіон за регіоном.

Також Супрун має намір із наступного року замовляти ліки на світовому ринку через систему ProZorro, а не через міжнародні організації. Наприкінці 2017-го в пілотному режимі вже була запущена інтеграція системи публічних електронних закупівель ProZorro з Державними реєстрами лікарських засобів Міністерства охорони здоров'я.

До наступної осені міністр оборони Степан Полторак пообіцяв розробити законопроект про загальний військовий статут стандарту НАТО. «Нами створена робоча група на чолі з представниками науково-дослідних інститутів, центрів, це статут майбутнього, який повністю адаптований під статут НАТО й він буде уніфікованим. Загальний статут фундаментальний буде, звичайно, як закон. Там будуть прописані всі основні принципи, на яких будується будь-яка цивілізована армія Альянсу. А на основі вже цього закону-статуту будуть розроблені інструкції, положення та методики, в яких буде чітко визначено, як має діяти військовий при виконанні різних завдань, що покладені на військових», – розповів міністр у листопаді.

Є шанси, що в 2019 році в країні з'явиться тестовий майданчик для українського варіанту поїзда Hyperloop. Міністр інфраструктури Володимир Омелян дав таку обіцянку в травні, а вже в червні його відомство підписало меморандум про співпрацю з компанією Hyperloop Transportation Technologies (HTT) у сфері впровадження технології Hyperloop в Україні.

Також Омелян пообіцяв, що географія лоукостера Ryanair розшириться щонайменше до п'яти українських міст. Щоправда, не уточнив яких.

Міністр фінансів Оксана Маркарова планує наступного року знайти покупця Укргазбанку. «Будемо діяти, як за книжкою (щодо державних банків – ред.). Те, що державним не було, а було націоналізоване, має бути оздоровлене й повернуте на ринок. Ми плануємо, що до кінця цього року в Укргазбанк зайде IFC (Міжнародна фінансова корпорація, що належить до структури Світового банку – ред.) як фінансовий соїнвестор, а до кінця 2019 року знайти покупця на цей банк», – розповіла Маркарова в жовтні.

Детальніше –на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» підбило підсумки роботи міністрів Володимира Гройсмана протягом 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: