Парад перебіжчиків: Росія почала боротьбу за зміну влади в Україні

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Росія почала активний інформаційний вплив на виборчу кампанію в Україні. Свідченням цього стала демонстрація перебіжчиків із числа колишніх працівників українських спецслужб, які охоче діляться «викривальною» інформацією, а також різні провокації на лінії розмежування. Все це вписується в бажання Кремля забезпечити безкровну зміну влади в Україні й привести на посаду президента вигідну їй людину, ім'я якої стало відоме ще 22 березня.

У понеділок, 25 березня, колишній офіцер СБУ Василь Прозоров поділився з російськими журналістами «викривальною» інформацією про діяльність українських силовиків під час війни на Донбасі.

Серед іншого, Прозоров припустив, що саме українська сторона причетна до знищення малайзійського Boeing рейсу MH-17 влітку 2014 року над Донбасом. Також колишній працівник СБУ розповів, що, на його думку, українські спецслужби організували ліквідацію одіозних ватажків бойовиків «Гіві» та «Мотороли». Крім того, Василь Прозоров розповів про таємну в'язницю СБУ, обладнану в Маріуполі. «Допитували з пристрастю в підсобних приміщеннях, там бетон кров'ю просякнутий, на стінах подряпини від нігтів», – розповів Прозоров про жорстокі методи роботи в цій в'язниці.

Колишній працівник СБУ також повідомив про провокації, які нібито готувалися військовослужбовцями ЗСУ. Зокрема, відповідальність за обстріл із «Градів» околиць Маріуполя в січні 2015 року Прозоров поклав саме на українську сторону. Екс-офіцер розповів про мародерство, яким займалися українські солдати в прифронтовій зоні, а також про те, як українські військові могли знищити ватажка терористів Слов'янська Ігоря Гіркіна («Стрєлкова»), що зупинився в донецькому готелі «Ліверпуль».

Очевидно, Василь Прозоров дійсно працював у СБУ, обіймаючи серйозні посади (в інтерв'ю фігурує посаду заступника командувача силами АТО). По-перше, в інтернеті оприлюднена фотографія, на якій перебіжчик зображений поруч з одним з ідеологів створення Сил спеціальних операцій Сергієм Кривоносом (наразі – заступник секретаря РНБО). Чоловіки стоять поруч зі стовпчиком, пофарбованим у жовто-блакитний колір, з українським гербом і написом «Штаб АТО». По-друге, в СБУ повідомили, що Прозоров був звільнений з їхніх лав за алкоголізм, фактично підтвердивши, що ця людина колись була працівником українських спецслужб.

У своєму інтерв'ю Василь Прозоров заявив, що вирішив працювати на ворога ще під час Майдану. Чому ж його «викриття» з'явилися лише зараз? Відповідь проста – вибори президента України. Заяви про мародерство, про «в'язниці СБУ», про причетність наших військових до знищення малайзійського лайнера та про те, що ті втратили терориста Гіркіна, є частиною інформаційної кампанії за зміну влади в Україні, в якій зацікавлений Кремль.

Інформація перебіжчика відразу ж була поставлена ​​під сумнів самим Ігором Гіркіним. «Я жодної години не жив у Донецьку в готелі «Ліверпуль». Одного разу там прийняв душ – після повернення зі Степанівки й одного разу там поснідав у компанії покидька Антюфеєва (і ще когось, кого – не пам'ятаю). Тим професійно-непридатним «колегам» із «п'ятірочки», які готували Прозорова до інтерв'ю, змушений нагадати, що «маленька брехня породжує велику недовіру», – написав Гіркін у соціальних мережах.

Не виключено, що й інші свідчення з легенди Прозорова також виявляться брехливими. Але на цей випадок уже готовий ще один перебіжчик. Це такий собі Юрій Аушев, який був заступником начальника служби захисту інформації Донецького облвійськкомату. Про те, що він перейшов на бік «ДНР», також стало відомо 25 березня. Повідомляється, що він прихопив із собою якісь секретні відомості. Цілком можливо, що ці відомості є «підтвердженням» викривальних заяв Василя Прозорова.

«Парад перебіжчиків» супроводжується провокаціями на лінії розмежування. Так, уранці 25 березня стало відомо про «психологічну атаку» на пункті пропуску «Станиця Луганська» в Луганській області. Відомий блогер Necro Mancer повідомив, що бойовики «ЛНР» встановили тут гучномовець і організували роздачу листівок. У них ідеться про те, що на лінії зіткнення за особистою вказівкою президента Петра Порошенка, який «усвідомлює неминучість програшу» на майбутніх виборах, будуть організовані «провокації».

Інформацію блогера можна було б поставити під сумнів, однак про проблеми на КПВВ «Станиця Луганська» повідомило куди більш серйозне джерело. Це представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Євген Марчук. Річ у тім, що в «Станиці» люди змушені перетинати лінію розмежування через підірваний міст. В ОБСЄ закликали відремонтувати міст у Станиці Луганській, щоб зробити його безпечнішим для проходу людей, але, за словами Марчука, російська сторона перешкоджає цьому процесу. В РФ хотіли б зробити цей міст прохідним ще й для танків, але в Україні не можуть цього допустити, пояснив Марчук.

Необхідність перетинати міст, який щохвилини загрожує остаточно обвалитися, не додає гарного настрою виборцем, що живуть на підконтрольній Україні частині Луганської області. Їхнє невдоволення також можна використовувати в передвиборчій боротьбі, звинувативши Україну в небажанні виконати вимоги ОБСЄ й відремонтувати підірваний міст.

Перебіжчики, некомфортні умови для переходу лінії розмежування – все це елементи інформаційної війни, яку Кремль активно почав за зміну влади в Україні. Її наступні залпи прозвучать найближчими днями. Кого саме Кремль хотів би бачити на посаді нового президента України, стало зрозуміло 22 березня на газових «переговорах», які провів із прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим один із кандидатів у президенти України. Ця людина не була уповноважена вести такого роду переговори й не входить до трійки лідерів президентських перегонів. Це означає ще й те, що жоден із трьох найбільш імовірних переможців президентських виборів в Україні, скоріш за все, також не влаштує Москву.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: