Вибори-2019: чи потрібні дебати та чому важлива нумерація кандидатів

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Кандидати після першого туру мають брати участь у дебатах. Виборці мають із ними познайомитися не через пропагандистський апарат, а безпосередньо.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Зрозуміло, для чого зараз у Раді зареєстрували законопроект про обов'язкові дебати кандидатів у президенти перед другим туром – бояться виходу Зеленського до другого туру. У цьому він слабший за інших кандидатів. Із політтехнологічної точки зору, це рішення правильне», – зазначив Небоженко.

Є стратегія політичної комунікації – через інтернет, пропаганду, рекламу, а є безпосередній контакт. Ба більше, є аспект конкуренції поглядів, що важливо, додав він.

«Дебати неможливі з усіма кандидатами, але з двома до другого туру – цілком», – уточнив політолог.

Хоча, на його думку, зараз це вже навряд чи якось вплине, зараз важливо пройти перший тур.

Наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборівНаші аналітики переглянули, наскільки збігалися дані провідних соціологічних груп з результатами президентських виборів за останні 20 років.

При цьому те, що ЦВК відмовилася від нумерації кандидатів, неправильний крок, цього робити не можна, це відверте маніпулювання виборцем, підкреслив він.

«Обраний номер дуже важливий. Виборець, наприклад, ледь дістається останньої літери, полотно величезне. Десь 30% угорі отримують багато, а 30% унизу – мало. Цифра грає колосальну роль, номер 1 чи 13 – це важливо», – пояснив експерт.

За його словами, зараз важливо пройти перший тур, після нього Україна буде іншою.

«Однозначно, буде два тури. Хоча ми не знаємо сили адмінресурсу й кіберможливостей Кремля. Можливо, вже є готова роздруківка. Якщо вони в усьому світі втручаються, то, звичайно, Путіну простіше зосередитися не на Венесуелі, а на Україні, вона поруч», – резюмував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Раніше «Слово і Діло» підготувало аналіз, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: