Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Богдан Матківський

Читать на русском
Матківський виконав менше третини обіцянок. Йому досі не вдалося розробити і лобіювати прийняття Державної програми соціально-економічного розвитку України.
Богдан Матківський

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Богдан Матківський (позафракційний).

Мартківскій пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №121 (Дрогобич, Львівська область). Він є секретарем комітету Верховної ради України з питань економічної політики. За час каденції Матківський дав 9 обіцянок, з яких 2 виконав (22%), а 3 – провалив. Ще 4 запевнення йому потрібно реалізувати до закінчення депутатських повноважень.

Не виконав нардеп передвиборчу обіцянку зі своєї програми, в якій гарантував додаткове пенсійне страхування громадян в рамках майбутньої «Державної Програми соціально-економічного розвитку України». Йшлося про те, що громадянин буде страхуватися не як працівник, а як споживач.

Однак, коли в грудні 2016 року Верховна рада ухвалювала проект закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що передбачав запровадження накопичувальної пенсійної системи, Матківський утримався від голосування.

Ще одну передвиборчу обіцянку сприяти розвитку місцевого самоврядування через механізм додаткових фінансових надходжень до місцевих бюджетів Матківський провалив таким же чином. У грудні 2014 року парламент прийняв у другому читанні та в цілому проект зміни до Податкового кодексу України щодо податкової реформи.

Даний законопроект дозволив почати процес фінансової децентралізації в Україні, зі значним розширенням фінансових прав громад. Зокрема, розширено дохідну база місцевих бюджетів, запроваджено розподіл компетенцій, сформованих за принципом субсидіарності, що збільшило кількість платежів, які залишаються в місцевих бюджетах. Богдан Матківський не підтримав цей проект закону.

Також Матківський пообіцяв, що не буде підтримувати приватизацію державних підприємств. «Приватизацію не підтримував і не буду підтримувати. Тільки виключення неприбуткових підприємств можуть змінити моє ставлення», – написав він у Facebook.

У січні 2017 року Верховна рада ухвалила закон «Про приватизацію державного майна», яким пропонується вдосконалити процедури здійснення приватизації. Матківський підтримав цю законодавчу ініціативу.

Вдалося нардепу виконати завірення, що «Народний контроль» буде активно голосувати і підтримувати рішення про Антикорупційний суд в Україні. Коли Рада ухвалювала вказаний проект закону в червні 2018 року, народні депутати з «Народного контролю» Мусій, Антонищак, Добродомов і Матківський голосували «за».

Три роки тому Матківський впорався з обіцянкою взяти під свій контроль розслідування фактів порушення екологічного законодавства в Дрогобицькому районі. Місцеві жителі звернулися до нардепа з проханням допомогти у вирішенні конфлікту з місцевим свинокомплексом, який вивозив відходи виробництва і життєдіяльності тварин на поля. Люди попросили змусити власників комплексу встановити очисні споруди на підприємстві і використовувати у виробництві технічну, а не питну воду.

Влітку 2015 року в селі Брониця Дрогобицького району відбулися громадські слухання за участю представників декількох сільських територіальних громад. На слуханнях зачитали лист державної екологічної інспекції у Львівській області про незадовільний стан води в річці Трудніца і меліоративному каналі, що протікає поруч зі свинокомплексом.

Через місяць нардеп у своєму звіті повідомив, що за даним фактом було відкрито кілька кримінальних проваджень, в тому числі й за фактом забруднення річки Трудніца.

До кінця каденції Матківському треба реалізувати ще 4 обіцянки і всі вони передвиборчі. Зокрема, він гарантував зменшення тіньової складової економіки в рамках майбутньої «Державної Програми соціально-економічного розвитку України». У 2016 році він підтримав чотири законопроекти: проект «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»; щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики; про електронну комерцію і про підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями.

В рамках обіцяної політиком Держпрограми, він запевняв, що українцям буде надаватися житло в розстрочку на 30 років без відсотків і без початкового внеску. Сам нардеп з цього приводу не ініціював жодного законопроекту. Відзначимо, що в 2016 році групою депутатів, в тому числі і Матківським, були подані звернення в Адміністрацію президента і до прем'єр-міністра України, з проханням створити робочу групу з розгляду запропонованого проекту, однак, програма не знайшла підтримки уряду.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: