Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Максим Микитась

Читать на русском
Микитасю потрібно встигнути реалізувати більше обіцянок, ніж він уже виконав і провалив. Серед невиконаних передвиборчих запевнень нардепа – боротися з корупцією й забезпечити далекі села рейсовим автобусним сполученням.
Максим Микитась

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Максим Микитась (член депутатської групи «Воля народу»).

Микитась пройшов до Верховної ради у вересні 2016 року, після того, як переміг на проміжних виборах в одномандатному виборчому окрузі №206 (Чернігів). До цього він очолював корпорацію «Укрбуд», а також був депутатом Київської міськради. За час нинішньої каденції Микитась дав 26 обіцянок, з яких виконав 9 (19%), а 3 – провалив.

За два з половиною роки роботи в парламенті нардеп не подав жодної законодавчої ініціативи, щоб виконати свою передвиборчу обіцянку про те, що ставши депутатом, він розробить і впровадить інноваційні програми відновлення та рекультивації бідних ґрунтів українського Полісся.

Ще одна передвиборча програмна обіцянка Микитася – сприяти держзабезпеченню людей з обмеженими можливостями – була провалена через те, що політик ігнорував голосування. Нардеп не голосував за зміни до законів про реабілітацію та соціальний захист осіб з інвалідністю, а також був відсутній під час голосування законопроекту про особливості доступу осіб з особливими освітніми потребами до навчання та про посилення відповідальності за парковку, зупинку, стоянку машин на місцях, призначених для осіб з інвалідністю.

У своїй передвиборчій програмі Микитась пообіцяв забезпечити підвищення зарплати педагогам і медикам. Ухвалена парламентом освітня реформа передбачає прив'язку зарплати вчителів до мінімальної зарплати. Так, оклад педагога низької кваліфікаційної категорії має скласти не менш ніж 3 мінімальні заробітні плати – 9 тис. 600 грн. Кожна наступна кваліфікаційна категорія дає педагогу не менш ніж 10% зазначеної суми до окладу.

Незважаючи на те, що Микитась був одним з ініціаторів законопроекту про фінансування профтехучилищ, нардеп не голосував за реформу освіти, а отже, й не підтримав підвищення зарплат вчителям.

Щодо зарплат для медиків, то нардеп підтримав «фінансові» законопроекти щодо медреформи, яка передбачає, що зарплата лікарів становить не менш ніж 250% від середньої зарплати в Україні (близько 18 тис. 400 грн).

Виконав Микитась своє зобов'язання привести до ладу інфраструктуру в смт Добрянка: «Ми будемо виконувати ремонт дорожнього покриття, а також прокладемо велодоріжки для малюків, відремонтуємо паркан, покращимо вуличне освітлення». За сприяння нардепа на зазначені роботи були виділені й благополучно освоєні необхідні кошти.

До закінчення депутатських повноважень Микитась має виконати ще 14 обіцянок – більше, ніж він виконав і провалив за два з половиною роки. Балотуючись у депутати, політик запевняв, що «забезпечить створення умов для працевлаштування молоді, яка могла б мати можливість реалізувати себе на рідній землі»._ Поки нардеп не подав жодної законодавчої ініціативи з цього приводу.

Микитась запевнив, що реконструює водогониСказано 13 червня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Аналогічна ситуація з передвиборчими обіцянками з його програми, які, до слова, не належать до компетенції народного депутата, що він гарантує постійне рейсове транспортне сполучення з невеликими й віддаленими містами та селами, а також проведе реконструкцію водогонів.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: