Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Лозовой

Читать на русском
Радикал Андрій Лозовой не надто поспішає виконувати свої обіцянки. Більш ніж за чотири роки в нього лише 9 виконаних.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Лозовой (фракція Радикальної партії).

Лозовой був обраний до Верховної ради восени 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 43 обіцянки, частина з яких із передвиборчої програми Радикальної партії, за списками якої Лозовой пройшов до Ради. Виконав депутат 9 зобов'язань (21%), а 21 – провалив.

Як і його колеги з фракції, Лозовой провалив низку передвиборчих обіцянок. Наприклад, визнати сім'ї з двома дітьми багатодітними, запровадити кризовий податок для олігархів, створити фельдшерсько-акушерський пункт у кожному селі. Ані Лозовой, ані інші «радикали» не ініціювали відповідних законодавчих ініціатив.

Влітку 2017 року народний депутат пообіцяв, що його фракція не голосуватиме за зміни в медичній галузі. «Не на тих нарвалися! Ми твердо стоїмо на позиції захисту людей, і ні в якому разі не будемо голосувати ані за медичний геноцид, ані за підвищення пенсійного віку, ані за продаж землі», – запевнив він. «Медичним геноцидом» Лозовой назвав урядову медреформу. Однак за законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» проголосували 13 «радикалів», включаючи лідера фракції. Хоча сам Лозовой утримався, обіцянка провалена.

Це не вперше обіцянка Лозового й позиція фракції під час голосування прямо протилежні. У грудні 2014 року він пообіцяв, що «радикали» не голосуватимуть за програму дій уряду Арсенія Яценюка. Але в підсумку з 22 членів фракції 20 віддали голоси на користь постанови «Про програму діяльності Кабінету міністрів України». І сам Лозовий також підтримав програму.

Провалив депутат передвиборчу обіцянку сприяти ухваленню закону про вибори за відкритими списками. У листопаді 2018-го Верховна рада ухвалила за основу проект Виборчого кодексу України, який, зокрема, передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків. Але Лозовой був відсутній під час голосування за цей законопроект.

Ми пам'ятаємо, як Радикальна партія любить блокувати парламентську трибуну з будь-якого приводу. У квітні 2017-го Лозовой запевнив, що фракція блокуватиме трибуну «до перемоги». Йшлося про скасування норми про абонентську плату за користування газовими трубами, ліквідацію НКРЕКП у теперішньому стані й формування її нового складу за участю парламенту, повернення в державну власність газових магістралей, а також розслідування корупції в газовій сфері. Наступного дня після того, як нардеп дав цю обіцянку, «радикали» залишили сесійну залу під час пленарного засідання, щоб виступити на засіданні уряду. Тим самим вони розблокували трибуну, а коли повернулися до Ради, блокувати її знову не стали. При цьому жодна з їхніх вимог виконана не була. Тож обіцянка провалена.

Впорався Лозовой з обіцянкою домагатися запровадження мораторію на продаж землі, а також з обіцянкою про те, що фракція Радикальної партії не підтримає запровадження ринку землі. Щороку фракція майже одноголосно голосує за продовження заборони на продаж сільськогосподарських земель і активно лобіює це питання в парламенті.

Крім того, нардеп виконав обіцянку домагатись анулювання всіх боргів України перед Росією. В квітні 2016 року його підтримав законопроект «Про внесення зміни до статті 4 закону України «Про особливості здійснення угод із державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом» щодо набуття чинності», згідно з яким продовжили мораторій на виплату «боргу Януковича» в розмірі 3 млрд дол.

У процесі виконання в Лозового залишаються ще 13 зобов'язань, зокрема програмні обіцянки про те, що в Україні буде відновлене виробництво повного циклу, збудовані нові виробництва ближче до кордону з Європейським союзом.

Все ще в процесі обіцянка домагатися повернення ядерного статусу України. Фракція Радикальної партії ще в 2016 році зареєструвала законопроект «Про визнання таким, що втратив чинність, закону України «Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року» та відновлення прав України щодо ядерної зброї», але він досі перебуває в комітеті.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: