Румунія також перенесе своє посольство в Єрусалим

Читать на русском
Румунія стане єдиним членом Євросоюзу, який вирішив перенести посольство в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Прем'єр-міністр Румунії Віоріка Денчіле повідомила, що посольство Румунії в Ізраїлі буде переведено з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Як пише «Слово і Діло», про це інформує Радіо Румунії.

«Я рада повідомити сьогодні перед аудиторією Американо-ізраїльського комітету із громадських відносин, що після завершення аналізу всіма конституційними учасниками процесу прийняття рішень у моїй країні і в повній згоді я як прем'єр-міністр Румунії й уряд, який я очолюю, переведемо посольство Румунії в Єрусалим, столицю Ізраїлю», - сказала вона, виступаючи в США.

Це питання викликало минулого року суперечки в Румунії. Уряд прийняв меморандум про перенесення посольства в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалиму. Адміністрація румунського президента різко відреагувала, заявивши, що це перенесення означало би порушення міжнародного права, оскільки державам ООН у резолюціях Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН рекомендовано утриматися від розміщення дипломатичних місій у Єрусалимі.

Румунське МЗС повідомило, що був запущений процес аналізу та оцінки щодо перенесення посольства, щоб визначити найбільш адекватний спосіб дій Румунії в координації зі стратегічними партнерами і союзниками.

Румунія стане єдиним членом Євросоюзу, який вирішив перенести посольство з Тель-Авіва до Єрусалиму.

У травні 2018 року Румунія, Чехія та Угорщина заблокували резолюцію Євросоюзу проти перенесення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Нагадаємо, поки тільки США перенесли посольство з Тель-Авів до Єрусалиму.

Наприкінці 2017 року президент США Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю і розпорядився перенести туди американське посольство.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: