Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Іван Мельничук

Читать на русском
Мельничук дав лише 7 обіцянок. Йому потрібно домогтися люстрації чиновників і спрощення системи оподаткування для малого й середнього бізнесу.
Іван Мельничук

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Іван Мельничук (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Мельничук пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №14 (Жмеринка, Вінницька область). Він є членом комітету Верховної ради з питань запобігання та протидії корупції. За час каденції нардеп дав лише 7 обіцянок. За чотири роки йому вдалося виконати 5 зобов'язань перед виборцями (71%), а ще 2 він має виконати до закінчення депутатських повноважень.

У своїй передвиборчій програмі Мельничук пообіцяв домогтися формування професійного корпусу державних службовців та посилення їх відповідальності. У грудні 2015 року Верховна рада ухвалила проект закону «Про державну службу». Тодішній спікер парламенту Володимир Гройсман повідомив, що цей закон дозволить збудувати систему, в якій почнуть формуватися професійні кадри сфери держуправління. За його словами, за кілька років у країні сформується нова та якісна державна служба. Зокрема, передбачаються конкурси на всі посади, а також запроваджується перелік причин для звільнення чиновника й заборона для вищої категорії держслужбовців бути членами політичних партій. Іван Мельничук підтримав зазначений законопроект.

Ще одну передвиборчу обіцянку Мельничук виконав таким же чином. У програмі він мав намір домогтися публічності доходів і витрат державних службовців та членів їхніх сімей. У 2014 році Рада ухвалила закон про недопущення корупції, який зобов'язав чиновників декларувати не лише доходи, а й витрати, якщо розмір відповідної витрати перевищує 20 мінімальних зарплат. Контроль за відомостями в декларації здійснює Національне агентство з питань запобігання корупції.

Навесні 2016 року Рада ухвалила зміни до законодавства, згідно з якими народні депутати, чиновники, прокурори, судді зобов'язані подавати декларації в електронній формі. Також була запроваджена кримінальна та адміністративна відповідальність за недостовірність поданих даних. Мельничук проголосував за вказаний проект закону.

Три роки тому депутат пообіцяв, що в селі Мала Жмеринка прокладуть новий водогін: «А щодо Малої Жмеринки, то вирішенням її проблеми з водою безкоштовно займеться Швейцарський центр ресурсів, щойно отримає весь необхідний пакет документів від сільського голови».

Як повідомив нам депутат, на початку 2016 року голова Леляцької сільської ради Олександр Смущак передав пакет згаданих документів до департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької ОДА. В серпні 2016 року будівництво водогону було завершене.

Нинішнє скликання парламенту добігає кінця й Мельничуку потрібно виконати ще 2 передвиборчі обіцянки. Йдучи на вибори чотири роки, тому він пообіцяв домогтися спрощення системи оподаткування для малого й середнього бізнесу.

Нардеп проголосував за податкову реформу в 2014 році, яка передбачала зменшення витрат підприємств на визначення податкових зобов'язань та складання податкової звітності й держави – на адміністрування податків, усунення недоліків чинного законодавства, які дозволяють великим платникам отримувати податкові вигоди. Очікувалося, що кількість податків і зборів скоротиться з 22 до 9.

Також Мельничук підтримав спрощення умов ведення бізнесу (дерегулювання) та необхідні зміни до Податкового кодексу, зокрема про поліпшення інвестиційного клімату в Україні. Інше питання, як ці закони застосовуються на практиці, проте нардеп голосував за ініціативи, спрямовані на зменшення податкового тиску на бізнес.

Набагато сумніша перспектива передвиборчої обіцянки Мельничука домогтися проведення антикорупційної люстрації судових, правоохоронних, податкових та митних органів. Нагадаємо, що після Євромайдану Верховна рада (попереднього скликання) ухвалила проект закону «Про очищення влади».

Однак незабаром закон про люстрацію потрапив до Конституційного суду, й досі рішення щодо нього не оголосили. За цей час багато люстрованих чиновників через суд домоглися можливості повернутися на роботу. До того ж, якщо закон врешті-решт буде визнаний неконституційним, то державі доведеться виплачувати величезні компенсації звільненим чиновникам і силовикам, а деяких – відновити на колишніх посадах.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: