Подвійне громадянство для української діаспори: що слід врахувати

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Ініціативу потрібно розглядати в контексті виборів, тим паче Клімкін є членом президентської команди.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи ініціативу МЗС надати подвійне громадянство представникам української діаспори.

Загалом, ідея цікава, але є над чим працювати. Зараз це виглядає як елемент передвиборчої кампанії, зазначив він.

Експерт нагадав, що раніше Клімкін уже виступав за те, щоб розпочати дискусію щодо можливості запровадити подвійне громадянство в Україні.

«Це зараз радше політичний інструмент, можливо, щоб пом’якшити відносини між Угорщиною та Україною. Угорська позиція загострилася», – уточнив він.

Подвійне громадянство в Україні: як політики обіцяють боротися з порушеннямСлово і Діло аналізувало, як українські політики готові боротися з подвійним громадянством серед колег і чиновників.

«Ідея має місце бути, але питання в тому, чи можуть, наприклад, українці, які прожили весь час за межами України й не збираються їхати сюди, мати українське громадянство. Можливо, слід говорити про два види громадянства. Зокрема для тих, хто живе в Україні, й щось на кшталт карти українця без дозволу голосувати для всіх інших», – підкреслив Воля.

За його словами, це може бути почесне громадянство з певним набором прав, але без права голосу. Крім того, якщо громадянство дозволять лише діаспорі на Заході, то тут також можуть виникнути певні проблеми. Можлива негативна реакція від Ради Європи, ОБСЄ, ООН та наших міжнародних партнерів.

«Річ у тім, що в такому разі це виглядатиме як дискримінація частини українських громадян. Це не має відбуватись бути однобоко, політизовано. Така ж діаспора, як на Заході, є ще й на території колишнього Радянського Союзу. Як тоді? Ухвалювати закон для однієї частини української діаспори й ігнорувати іншу половину некоректно, це засвідчує нерівність», – пояснив він.

«З точки зору внутрішньополітичного контексту, це може бути ще одним елементом, який розділяє українське суспільство», – акцентував політолог.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий зазначив, що якщо запроваджувати подвійне громадянство, то лише з певним обмеженням у правах.

«Якщо людина хоче бути громадянином двох держав одночасно, то без проблем. Однак у такому разі вона має позбавлятися права голосу. Абсолютно добровільно», – уточнив експерт.

За його словами, варто залишити право голосу на місцевих виборах, тобто до місцевих органів самоврядування.

«Однак не дуже хотілося б, щоб десятки, сотні тисяч громадян інших держав брали участь у виборах президента та парламенту України», – підкреслив Дикий.

«Слово і Діло» аналізувало, як українські політики готові боротися з подвійним громадянством серед колег і чиновників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: