Президентські вибори: чому є загроза для співпраці з МВФ

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Рішення КСУ жодним чином не вплине на рішення про надання чергового траншу МВФ. Хоча, безперечно, МВФ вимагатиме пояснень, що уряд планує робити далі з урегулюванням цього питання.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив економіст Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

Експерт зазначив, що статтю ККУ виписали безграмотно, про що неодноразово писали ще в 2015-2016 роках. Для цього достатньо прочитати висновок Головного науково-експертного управління ВРУ щодо цього закону.

«На жаль, у нас дуже часто замість професіоналізму діє революційна доцільність, що завершується помилками та дискредитацією правильних ідей», – підкреслив він.

За його словами, черговий транш планувався в травні за умови виконання певних маяків із дедлайном у березні та квітні. Там є певні недопрацювання, але поки це робоча ситуація. Жодного траншу раніше травня бути не могло.

«По-четверте, є проблема подальшої співпраці з МВФ з урахуванням можливих результатів президентських виборів», – додав експерт.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

На його думку, якщо виграє Зеленський чи Тимошенко, то МВФ буде змушений взяти паузу для проведення переговорів із переможцем.

«Інавгурація відбудеться наприкінці травня, тому зустріч буде можливою не раніше ніж у липні. А в жовтні вже парламентські вибори. Зрозуміло, що МВФ чекатиме результатів виборів. А потім почнеться процес формування уряду та ухвалення закону про держбюджет на 2020 рік», – пояснив фахівець.

Враховуючи ці фактори, в разі перемоги актора чи акторки розраховувати на черговий транш можна буде не раніше ніж навесні наступного року, уточнив він.

«Це в кращому разі», – резюмував Борис Кушнірук.

У Мінфіні говорять, що оціночна місія Міжнародного валютного фонду для перегляду програми stand-by очікується в травні-червні 2019 року.

Більше про історію співпраці України та МВФ читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: