Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Кривенко

Читать на русском

У передвиборчій програмі Кривенка багато цікавих обіцянок. Наприклад, створити високоточну зброю з можливістю досягнення стратегічних об'єктів країни-агресора.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишається дедалі менше часу, а питання все ті ж: кому вірити, за кого голосувати. Самі кандидати з кожного доступного їм майданчика розповідають про свої успіхи й намагаються очорнити суперників. При цьому чимало претендентів вже не перший рік у політиці, в них накопичилася солідна база обіцянок, у тому числі провалених, але вони вважають за краще про це не згадувати. «Слово і Діло» нагадає про невиконані зобов'язання кандидатів у президенти (тих, хто раніше вже був у владі), а також розбереться, що вони обіцяють зробити в разі перемоги. Раніше ми писали, зокрема, про Віктора Бондаря та Юлію Тимошенко, сьогодні в центрі уваги Віктор Кривенко.

Кривенко провалив обіцянку домогтися створення незалежного органу для розслідування посадової корупції. Нагадаємо, що це було зафіксовано в передвиборчій програмі партії «Самопоміч», за списками якої депутат пройшов до парламенту. В серпні 2015-го його виключили з фракції, але на момент, коли йшлося про виконання обіцянки, Кривенко ще був у її складі.

У лютому 2015 року Верховна рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції». Документ усунув протиріччя в антикорупційних законах, які не дозволяли провести конкурс на посаду голови Антикорупційного бюро. Крім того, згідно з ухваленою ініціативою, працівникам НАБУ та САП встановлювали високі зарплати, була запроваджена щорічна незалежна оцінка ефективності діяльності НАБУ. Як наслідок, Антикорупційне бюро офіційно запрацювало 1 грудня 2015-го. Народний депутат за ініціативу не голосував.

При цьому Кривенко не запропонував своїх законопроектів зі створення незалежного антикорупційного органу. Відзначимо, що за час роботи восьмого скликання парламент ухвалив 34 законопроекти, спрямовані на боротьбу з корупцією. Кривенко підтримав 21 з них.

Крім того, народний депутат не виконав програмну обіцянку домогтися прозорості державних закупівель. Кривенко проголосував за законопроект «Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів і вживання заходів щодо подолання корупції», метою якого було знизити корупційні ризики під час проведення процедур державних закупівель. Однак нардеп пропустив голосування за рішення поширити систему електронних торгів ProZorro на всі держзакупівлі в країні.

На початку 2015 року Кривенко обіцяв внести зміни до державного бюджету щодо перерахунку держпідтримки НАК «Нафтогаз». Нагадаємо, що в бюджеті-2015 дотації «Нафтогазу» становили 32 млрд грн, це втричі менше, ніж у 2014-му. Але Кривенко, незважаючи на своє запевнення, не вніс жодного законопроекту про зміни до бюджету, а також не подавав депутатських запитів щодо перерахунку підтримки «Нафтогазу».

Не надіслав нардеп обіцяний запит щодо отримання квартир ветеранами антитерористичної операції. Кривенко також говорив, що оприлюднить у Facebook інформацію про надання 1,1 тис. квартир ветеранам, але не зробив цього.

У своїй передвиборчій програмі як кандидат у президенти Кривенко обіцяє очищення влади від агентів Кремля, створення високоточної зброї з можливістю досягнення стратегічних об'єктів країни-агресора, створення кібервійськ, забезпечення права на володіння зброєю. Також «Народний рух» розробив програмний документ «Економічний патріотизм. Стратегія реалізації національного інтересу для стрімкого розвитку України», який передбачає, що до 2030 року в Україні середня зарплата буде 988 дол. на місяць, а очікувана тривалість життя – 82 роки.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Крім того, «Слово і Діло» щодня згадує, як кандидати в президенти-нардепи цього скликання ВРУ голосували за законопроекти щодо суспільно важливих питань. Наприклад, днями ми писали, хто з них голосував за законопроекти, спрямовані на регулювання тарифів у сфері житлово-комунальних послуг.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: