Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Роман Мацола

Читать на русском
За чотири роки у Верховній раді Роман Мацола виконав половину обіцянок. Він запевнив, що підтримає запровадження відповідальності для чиновників із подвійним громадянством.
Роман Мацола

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Роман Мацола (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Мацола пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №190 (Шепетівка, Хмельницька область). Він є членом комітету Верховної ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. За час каденції Мацола дав 20 обіцянок, з яких 10 виконав (50%), а 4 – провалив.

Понад три роки тому нардеп запевнив, що оприлюднить результати аудиту тарифів на послуги житлово-комунального господарства.

«Зараз ми починаємо проект з аудиту тарифів на послуги житлово-комунального господарства. Не всі знають, що в тарифах є об’єктивна складова (наприклад, ціна на газ), а є ті витрати, які закладають самі обслуговуючі компанії – представницькі витрати, премії, закупівля дорогих меблів, автомобілів тощо. Після проведеного аудиту вся інформація буде оприлюднена для громадян, а якщо будуть виявлені зловживання, то ще й передана відповідним органам», – пообіцяв Мацола в інтерв'ю, що було розміщене на офіційній сторінці нардепа.

У вересні 2015 року Мацола оприлюднив висновок НКРЕКП про результати перевірки роботи ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Наприкінці року він повідомив, що ініціював проведення незалежного фінансового контролю (аудиту) тарифів на житлово-комунальні послуги на території округу. Він додав, що місцева влада міст Славута та Шепетівка під надуманими приводами відмовилася надавати відповідні фінансові документи щодо обґрунтованості нових тарифів на комунальні послуги. Разом із цим місцеві керівники в Полонному погодилися на такий аудит. У підсумку результати аудиту тарифів на послуги ЖКГ в містах Славута та Шепетівка так і не стали надбанням громадськості.

Мажоритарник Мацола не поспішав виконувати свою передвиборчу обіцянку ініціювати безкоштовну програму «Свій бізнес», у межах якої мали навчатися основам своєї справи старшокласники всіх шкіл округу. Принаймні така обіцянка зафіксована в програмі Мацоли, з якою він балотувався до парламенту чотири роки тому. Таким чином політик хотів запобігти виїзду молоді за кордон на заробітки.

За рік після виборів кореспондент «Слова і Діла» пройшлася школами Полонного й з'ясувала, що про проект нардепа «Свій бізнес» учням шкіл міста нічого не відомо.

При цьому нардеп, як і обіцяв, виділив 6 індивідуальних іменних стипендій «від Романа Мацоли» в розмірі до 2 тис. грн на розвиток творчих або освітніх талантів молоді. Причому депутат виділив набагато більше стипендій, ніж обіцяв. У звіті про роботу політика за 2016 рік відзначається, що було надано більш ніж 30 стипендій для талановитих дітей та дитячих колективів округу.

Також нардеп виконав обіцянку допомогти «вибити» кошти для того, щоб жителі Полонного отримали доступ до чистої питної води.

«Одним із пріоритетних завдань вважаю реалізацію проекту «Чиста вода», який має забезпечити мешканців міста чистою питною водою. Проект дорогий, за попередніми оцінками, потрібно 60 млн грн. Силами однієї лише Полонської громади його вирішити складно, тому допомагатиму «вибивати» кошти з області та Києва», – запевнив нардеп.

Депутат надіслав запит із цього питання до Кабінету міністрів у квітні 2016 року, на який в уряді відповіли, що вирішення питання питної води в Полонному можливе за рахунок субвенції міського бюджету, Мінфіну або коштів Фонду регіонального розвитку.

Своєю чергою в Хмельницькій ОДА навесні 2017 року повідомили, що проект із реконструкції водопровідної конструкції в Полонному передбачає фінансування в обсязі 3 млн 335 тис. грн, з них 3 млн грн – із державного та 335 тис. грн – із місцевого бюджетів.

Ще 6 обіцянок нардепу потірбно реалізувати до кінця каденції. Зокрема, він обіцяв тримати під контролем ситуацію з поставками ліків для гемодіалізу жителям Хмельницької області. Нагадаємо, що депутат звертався з цим питанням до прем'єр-міністра. До цього жителям Хмельницької області доводилося купувати витратні матеріали для гемодіалізу самостійно.

За словами Мацоли, щорічно відділення Хмельницької обласної лікарні та філії отримують на витратні матеріали для гемодіалізу 52 млн грн і на вироби медпризначення – 1 млн 200 тис. грн з обласного бюджету.

У жовтні 2017 року Верховна рада внесла зміни до бюджету для виділення додаткової субвенції на зарплату лікарям, а також для проведення гемодіалізу. Нардеп підтримав зазначений законопроект.

Влітку 2018 року нардеп повідомив, що питання поставок ліків для гемодіалізу перебуває під його постійним контролем. Мацола неодноразово надсилав депутатські запити з приводу держпідтримки хворих, які потребують гемодіалізу. Нардеп і його помічники регулярно навідуються до відділення гемодіалізу в окрузі, щоб переконатися, що проблем із забезпеченням витратними матеріалами немає.

Ще Мацола пообіцяв, що підтримає ініціативу про запровадження відповідальності за подвійне громадянство для чиновників вищого рівня та народних депутатів. Ідеться про проект закону щодо реалізації права змінити громадянство. Ця законодавча ініціатива все ще опрацьовується в профільному комітеті парламенту.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: