Зеленський лідирує в президентському рейтингу. Чи гарантує це вихід до другого туру?

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

СОЦІС пов'язують із Гринівим, політтехнологом Порошенка, тому варто критично сприймати ці оцінки. В принципі, як і інші соцдослідження. Це перетворилося на прибутковий бізнес і спосіб маніпулювання громадською думкою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кирило Молчанов, оцінюючи результати опитування Центру соціальних і маркетингових досліджень СОЦІС, згідно з яким Володимир Зеленський майже вдвічі випереджає Юлію Тимошенко і є лідером рейтингу.

«Поки можна виділити лише той тренд, що Зеленський на першому місці тривалий період, а Порошенко й Тимошенко перебувають у межах стратегічної похибки в боротьбі за друге місце», – зазначив Молчанов.

За його словами, проблема Зеленського навіть не в тому, що його рейтинг може бути трохи надуманим, а в тому, що до 40% тих, хто за Зеленського, на запитання, чи підуть вони голосувати, відповідають або невизначено, або не підуть.

Програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського: що мають спільного та чим відрізняютьсяМи розбиралися, які передвиборчі обіцянки фаворити президентських перегонів зафіксували в своїх програмах.

Якщо команда Зеленського зможе вирішити питання, як мобілізувати виборця, щоб той прийшов на вибори, тоді в нього не буде жодних проблем із потраплянням до другого туру, уточнив політолог.

«Тут питання в тому, наскільки сильно ведеться робота на місцях, в областях, районах», – підкреслив він.

Рейтинг Зеленського радше медійний. Наскільки симпатиків перетворять на виборця, залежить від його команди, додав політолог.

«Поки не видно, щоб для цього щось робили. А виграти вибори на одному YouTube складно. У Тимошенко та Порошенка в цьому плані є перевага – ядро виборця. Воно, можливо, не таке велике, як кількість симпатиків Зеленського. Однак це те ядро, яке точно прийде на вибори», – пояснив він.

Крім того, за його словами, Порошенко й Тимошенко мають структури на місцях, які можуть проконтролювати перебіг голосування.

«Цілком імовірно, Зеленський таки потрапить до другого туру, якщо це буде зроблено. Друге місце розіграють між собою Порошенко й Тимошенко», – резюмував Кирило Молчанов.

Відзначимо, згідно з останнім соцопитуванням СОЦІС, чинного президента Петра Порошенка готові підтримати 19,6% опитаних.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Раніше «Слово і Діло» підготувало аналіз, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів в Україні.

Що мають спільного й відмінного програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського – в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: