«Нафтогаз» пропонує не піднімати ціни на газ із 1 травня. Чи є можливість?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Зрозуміло, що вибори й призначення голови НАК мають великий вплив, але бажано чистити аналіз від цих чинників, тут здорова економічна природа.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив економічний експерт Андрій Блінов, передає «Слово і Діло».

За його словами, в газовій проблемі з'явилося унікальне вікно можливостей.

По суті, необхідність підвищення цін на газ для населення 1 травня й 1 січня відпадає, оскільки імпортний паритет різко подешевшав, пояснив Блінов.

«Зокрема, «Нафтогаз» визнає, що закупівлі в Словаччині ведуться вже по $225/тис. куб. м. З усіма податками, транспортом і з огляду на те, що зміцнився обмінний курс, це помітно менше за 8550 грн/тис. куб. м, а це фіксована ціна на газ для населення та ТКЕ», – підкреслив він.

«А що, як скористатися цим шансом і вирішити одним помахом питання з єдиною ціною на газ для всіх споживачів в Україні?», – зазначив експерт.

Меморандум з МВФ і постанову уряду щодо спецзобов'язань тоді доведеться переписати. Ціна має бути не єдиною, а конкурентною, додав він.

Прогноз Мінекономіки: як зростуть тарифи до 2021 рокуОприлюднений прогноз зростання економіки України, зокрема прогнози щодо ситуації з тарифами. Якщо коротко, то до 2021 року все подорожчає.

«Різниця для одного ресурсу в ціні доставки й розподілу. На жаль, про повністю конкурентний ринок не йдеться. При цьому є аспект «останньої милі» для монопольних ринків, де держава не може залишатися осторонь», – резюмував Андрій Блінов.

Відзначимо, голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв запропонував Кабміну розглянути можливість повної лібералізації поставок природного газу для всіх категорій споживачів із 1 квітня 2019 року, що дозволить не піднімати ціну на газ.

Нагадаємо, згідно з постановою про ПСО, ціна на газ для населення має зрости до 9852 грн за тис. куб. м із 1 травня 2019 року, а також може зрости до 12314 грн із 1 січня 2020 року.

Раніше ми писали, як зміняться тарифи до 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: