Корупція в оборонці: чим займаються ТСК та чим можуть допомогти

Читать на русском
Віталій Титичадвокат сімей Небесної сотні

ТСК не має серйозних повноважень, однак це майданчик, де можна публічно висвітлити проблему, не дати її замовчати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив адвокат сімей героїв Небесної Сотні Віталій Титич, оцінюючи повноваження ТСК.

«ТСК як такі не мають і не повинні мати повноважень щодо розслідувань узагалі. ТСК – це така організаційна форма, яка створюється в екстремальних ситуаціях. Коли є суспільно-політична проблема, яку потрібно негайно вирішити під контролем, щоб зняти суспільне напруження. Це загальна форма», – зазначив Титич.

За його словами, ТСК повинна була б мати повноваження керувати, впливати на організацію, давати вказівки щодо проведення розслідування.

«Очевидно, що в майбутньому законі, про який ішлося ще в 2014 році, ТСК повинна мати повноваження викликати до себе на заслуховування генпрокурора, очільників досудових органів розслідування, покладаючи прямий обов’язок надавати звіти, інформацію в обмежений термін, особисто бути присутнім і звітувати. Мають бути вказівки комісії для організації розслідування, порядок оскарження», – підкреслив він.

Як нардепи-кандидати в президенти голосували за антикорупційні законопроектиЗаконопроекти, спрямовані на боротьбу з корупцією, не підтримав ніхто з депутатів-кандидатів у президенти.

Однак поки такого закону немає, тому відбувається те, що відбувається. Керівництво ГПУ та компанія кладуть систему на засідання ТСК, уточнив експерт.

«Відповідно, ТСК не має серйозних повноважень. Єдине, чим ТСК можуть бути корисні в наших суспільно-політичних відносинах, то це публічною фіксацією, підняттям рівня проблеми. ТСК потрібні здебільшого для обговорення не просто десь на вулиці, а в колі тих людей, які формально через ухвалення законів чи інакше можуть впливати на вирішення проблеми. Це єдиний механізм. Він приблизно такий, як робота потужних ЗМІ», – пояснив він.

Саме для таких цілей планується створення ТСК щодо справ Майдану – для публічного оприлюднення наявних проблем, додав адвокат.

«ТСК не може вирішити їх за тих умов, які є, але може зафіксувати, що принаймні немає замовчування чогось, може допомогти унеможливити маніпуляції інформацією», – наголосив він.

За його словами, ТСК – не найефективніший механізм, але на сьогодні це все, що залишилося. Формально ТСК – це той майданчик, з якого можна стартувати в частині необхідних змін законодавства.

«Принаймні можна дискутувати вже в межах ВР з особами, які тим чи іншим чином є суб’єктами законодавчої ініціативи. Очевидно, що певна проблематика може бути вирішена шляхом ухвалення нових законодавчих актів. Призначення ТСК поки саме таке», – резюмував Віталій Титич.

Додамо, днями президент Петро Порошенко заявив, що тимчасова слідча комісія Верховної ради має назвати причетних до корупції в оборонці.

Нагадаємо, наприкінці лютого Рада доручила тимчасовій слідчій комісії провести розслідування матеріалів щодо розкрадання в оборонці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: