«Мовний» закон та незаконне збагачення: за яким сценарієм діють депутати

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Щодо «мовного» закону, ймовірно, є певний план, кінцева мета якого полягає в тому, що він має стати ключовою темою суспільно-політичного дискурсу до самих виборів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Петро Олещук, оцінюючи ухвалення «мовного» законопроекту.

«Мовний» закон має стати ключовою темою суспільно-політичного дискурсу до виборів. Фактично, він має витіснити із суспільного обговорення всі інші теми, зокрема корупційні, соціальні питання тощо. Якщо виходити з такої драматургії, то, звичайно, закон не можна розглядати швидко», – зазначив Олещук.

Згідно з таким планом, це має бути вистражданий довготривалий процес, а десь у фіналі, перед самими виборами, має відбутись остаточне голосування, додав він.

«Звичайно, це все відбуватиметься під урочисте виконання гімну в залі засідань. Можливе також миттєве підписання президентом, який буде присутній. Ну, й ще мають бути фотозвіти, як президент захищає українську мову», – уточнив політолог.

Мовне питання: що обіцяють кандидати в президентиОбіцянки кандидатів у президенти коливаються від вимоги зобов’язати всіх держслужбовців розмовляти на роботі лише українською мовою до зобов’язання захистити права та свободи всіх нацменшин в Україні.

Він також звернув увагу на повідомлення Найєма про те, що комітет ВР відхилив абсолютно всі законопроекти щодо повернення норми про покарання за незаконне збагачення, включаючи президентський законопроект.

З’явилася реакція Геращенко, мовляв, це нічого не означає, законопроект розглянуть після закону про мову, підкреслив експерт.

«Однак питання в тому, що закон про мову може розглядатися до самих президентських виборів. Відповідно, закон про незаконне збагачення до виборів президента взагалі можуть не розглянути, а значить, і не ухвалити. Зате розгляд закону про мову відкриває прекрасне пояснення цього. Мовляв, грубо кажучи, ми тут мову рятуємо, нам не до корупції», – резюмував Петро Олещук.

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року Верховна рада ухвалила в першому читанні «мовний» закон. Як голосували нардепи – на інфографіці.

Раніше аналітики розбирались, які зміни чекають на українців, якщо документ у нинішньому вигляді потрапить на президентський стіл.

Також ми з'ясували, що кандидати в президенти обіцяють з приводу мовного питання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: