Зростання цін на газ із 1 травня можна уникнути. Що приховує інціатива «Нафтогазу»?

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

НАК «Нафтогаз України» надходять різні вказівки, й вони не встигають їх переосмислювати. Ця ініціатива – прояв лобізму.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи пропозицію «Нафтогазу» скасувати режим ПСО й відкрити ринок газу та знизити ціни на газ, хоча тижнем раніше в НАК запевнили, що це неможливо.

«Ціну на газ знизити можна й потрібно. Ціна на газ загалом завищена. В нас не ринкова ціна, в умовах ринку вона відразу мала б знизитись. А в нас є ще доволі дивні спецзобов'язання, які тепер вищі, ніж та ринкова ціна. Це абсурд», – зазначив Корольчук.

Коболєв аргументує зниження цін тим, що ціна на ринку знизилася, тому на газ для населення вона буде низькою, а отже, потрібно терміново запускати газових трейдерів на ринок України, тому що вони продаватимуть газ за такою низькою ціною й буде конкуренція. Тобто населення зможе обирати: є «Нафтогаз», який постачає газ по 8,5 тис. грн, але будуть і інші українські компанії, додав він.

«Насправді, Коболєв так сказав, щоб до нього не чіплялися. Адже йдеться про європейських трейдерів, міжнародні компанії. Їх запустять на ринок. На біржі є висока ціна, є низька ціна в певні періоди, але НАК усе одно завжди купувала газ із маржею, з націнкою газових трейдерів», – констатував експерт.

За його словами, якби були довгострокові контракти, хоча б дві великі компанії, які продавали б газ за оптовою ціною, наприклад, мінімум 5 млрд куб. м, щоб ми були зобов'язані їх поставити з умовою «бери-плати», тоді б ця ціна була нижчою.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Торік середня імпортна ціна була $293, але якби були контракти, то ціна була б максимум $240. Відповідно, вже ціна на газ не була б 8,5 тис. грн, нагадав він.

«А в 2017 році ціна на газ була би ще нижчою,. За рік виходило $230, а могло би бути $180. За такою ціною купували газ наші сусіди», – підкреслив фахівець.

Зараз просто вже на поверхні та проблема, яка була всім відома раніше: НАК давав наживатися газовим трейдерам на газовому ринку України, уточнив він.

За його словами, наразі підійшов наступний етап – НАК хоче запустити газових трейдерів на ринок, щоб вони отримали доступ до платоспроможного споживача.

«Коли Коболєв говорить, мовляв, давайте знімемо ПСО, спецзобов'язання, він говорить неправду. НАК ще раніше хотіла виділити 5 млрд куб. м. А це якраз найбільш платоспроможні клієнти, які платять за газ. Саме їм планувалося постачати газ. Усі субсидіанти відпадають. Трейдери не хочуть із цим працювати», – пояснив Корольчук.

На його думку, уряд Гройсмана сьогодні перебуває під тиском зовнішніх партнерів – європейських фінансових структур, а за ієрархією це опускається до різноманітних компаній, які хочуть, щоб Коболєва залишили.

«Тому ініціатива знизити ціну на газ частково ще й з розрахунком на те, що це продемонструє, як «Нафтогаз» дбає про населення й наскільки Коболєв ефективно діє», – наголосив енергетик.

Він звернув увагу, що позиція НАК є такою 2015 року, просто раніше вона була не так яскраво означена, йшлося про підготовку ринку.

«Зараз це запускати недоречно. Величезні борги за газ, тепло, питання субсидії. Окремо вибори. Немає підстав для таких заяв. Однак Коболєву просто вказали це зробити. Є різні контакти, групи впливів, які з ними ведуть розмови. Це суто лобізм, не більше. Шкода, що держава втратила контроль за цим процесом», – резюмував Юрій Корольчук.

Як відомо, 27 квітня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що ціни на природний газ для населення більше не зростатимуть.

Додамо, Кабінет міністрів постановою від 19 жовтня 2018 року №867 підвищив ціну на газ для населення. Так, ціни на газ для населення з 1 листопада зросли на 23,5%. Згідно з ухваленою постановою, ціна газу з 1 листопада становить 8550 грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: