Співпраця України з МВФ: що не так та як вплинуть вибори

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Представники МВФ час від часу здійснюють в Україні відповідний моніторинг ситуації, а будь-які ускладнювальні обставини можуть потребувати певних консультацій. Вибори – це завжди ускладнювальний фактор.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

«Вибори – це завжди ускладнювальний фактор. Відбувається нарощування певних виплат замість того, щоб робити їх у регульованому порядку впродовж усього циклу перебування при владі. У нас, як правило, чомусь беруться робити все в найкоротші терміни перед виборами. Це не може не позначатися на стабільності державних фінансів. Як наслідок, підвищені інфляційні ризики та ризики виникнення дефіциту державних фінансів», – зазначив Сіденко.

Звичайно, це привертає увагу експертів МВФ, додав він.

Експерт підкреслив, що подальша співпраця з МВФ залежатиме від результатів виборів.

«Суперництво триває, передбачити результати виборів ми не можемо, тому надалі в питанні продовження економічної співпраці та програми кредитування з МВФ усе залежить від формату переможців», – уточнив він.

Крім того, президентськими виборами виборчі баталії цього року не закінчуються. Вони плавно переходять у парламентську кампанію, акцентував Сіденко.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

За його словами, саме парламент контролює бюджетні процеси. Це впливатиме на подальшу економічну політику України щодо МВФ.

«Навіть якщо врахувати, що президент має важелі впливу, слід розуміти, що все одно немає автоматизму між результатами президентських і парламентських виборів», – констатував він.

Економіст наголосив, що невідомо, чи буде розірвана співпраця з МВФ залежно від результату виборів, але якщо, наприклад, реалізувати позиції, зазначені в «Новому курсі» Тимошенко, то пріоритети виставлені там не завжди стикаються з тим, що зазначено в меморандумах МВФ. З іншого боку, програма МВФ має досить опосередкований вплив на економічний розвиток країни, ці кошти поповнюють золотовалютні резерви України.

«Вони більшою мірою є гарантією проти коливань, зриву курсу національної валюти. Кошти МВФ не слугують реалізації жодних структурних змін в економіці. Навпаки, їх побічним наслідком, зважаючи на прив’язку до певних умов економічної політики, може бути те, що економіка розвивається далеко не за оптимальним розвитком змін. Структурно економіка спрощується», – пояснив він.

На його переконання, Україні слід переглядати стратегію фінансування свого розвитку й більше покладатися на залучення внутрішніх джерел, аніж розраховувати постійно на МВФ.

«Залучати зовнішні ресурси краще під здійснення реальних заходів модернізації всієї інфраструктури країни. Надмірне покладання України на кошти МВФ не є правильною політикою», – резюмував Володимир Сіденко.

Більше про співпрацю України та МВФ – у нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: