Естонія попередила про загрозу війни Росії та НАТО

Читать на русском
У доповіді підкреслюється, що Естонія є членом НАТО, і для Росії атакувати альянс із боку прибалтійських країн буде легше.

Єдина серйозна загроза безпеці для Естонії надходить від Росії, збройні сили якої практикуються для значного військового конфлікту з НАТО.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на доповідь Служби зовнішньої розвідки Естонії.

«Фактор рідної землі»: навіщо РФ посилює війська на кордонах з УкраїноюРосія продовжує посилювати війська, що в будь-який момент можуть напасти на Україну зі сходу, півночі та півдня.

Зокрема, зауважує розвідка Естонії, загальний порядок російських військових навчань і їхні сценарії не змінювався, незважаючи на події в Грузії, в Україні, в Сирії, а також санкції і розгортання сил НАТО в країнах Балтії та Польщі.

«Наша оцінка полягає в тому, що, якщо щось несподіване трапиться із президентом Олександром Лукашенком особисто або його режимом, буде великий ризик швидких військових дій з боку Росії, щоб перешкодити перетворенню Білорусі на демократично прозахідну країну», - попереджає естонська розвідка.

У доповіді підкреслюється, що Естонія є членом НАТО, і для Росії атакувати альянс із боку прибалтійських країн буде легше.

«З точки зору військового планування Росія не розглядає Естонію як кінцеву мету, але дивиться на неї як на частину НАТО. Тому Естонія має бути готовою до військового вторгнення із боку Росії, навіть якщо конфлікт між Росією і НАТО почнеться в будь-якій точці світу», - наголошується в доповіді.

Нагадаємо, в Естонії позбавили звань колишнього військового, який був шпигуном РФ.

Також відзначимо, Естонія закликала Москву сплатити компенсації за радянську окупацію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: