«Фактор рідної землі»: навіщо РФ посилює війська на кордонах з Україною

Читать на русском
Росія продовжує посилювати війська, що в будь-який момент можуть напасти на Україну зі сходу, півночі та півдня.

Росія готує ударні армійські з'єднання для вторгнення в Україну з Півночі, Сходу та Півдня. Про це повідомив начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко. Не приховує своїх військових приготувань і російська сторона. Однак чи буде напад і коли він може відбутися – питання відкрите.

Про зростання військової загрози з боку РФ Віктор Муженко розповів на зустрічі з акредитованими в Україні представниками військово-дипломатичного корпусу. «В сучасних геополітичних реаліях ми прогнозуємо військові загрози за трьома географічними напрямками – з півночі, сходу та півдня», – сказав начальник Генштабу ЗСУ. За його словами, Росія завершує формування на кордонах з Україною ударних з'єднань, які разом із частинами спеціального призначення можуть скласти основу сил вторгнення.

Раніше бив на сполох і президент Петро Порошенко, виступаючи на засіданні Генеральної асамблеї ООН 20 лютого. Це засідання якраз і було присвячене ситуації в Україні. Президент повідомив, що загальна чисельність незаконних збройних формувань на Донбасі становить 35 тисяч бойовиків, плюс 2100 кадрових військових із Росії. У їх розпорядженні є 496 танків, 938 броньованих бойових машин, 128 одиниць реактивних систем залпового вогню, 776 артилерійських систем. На окупованій території Донбасу є новітні російські системи радіоелектронної боротьби та радіорозвідки, а також електронні системи придушення БПЛА, що ніколи не були на озброєнні української армії.

Крім цього, вздовж наших кордонів розташоване угруповання у 87 тисяч російських солдатів. Ще 32,5 тисячі російських військових стоять в окупованому Криму. Тут у розпорядженні ЗС РФ нараховується 88 артилерійських систем, 52 реактивні системи залпового вогню, 372 бойові броньовані машини, 113 бойових літаків, 62 бойових вертольоти, а також кораблі, оснащені крилатими ракетами «Калібр». Також на півострові вже готова інфраструктура для розгортання ядерної зброї. За словами Петра Порошенка, всі ці приготування призначені не для захисту, тому не можна виключати широкомасштабного нападу РФ на Україну.

Та й у самій Росії абсолютно офіційно заявляють про нарощування сил на українському напрямку. Так, 27 лютого, якраз в п'яту річницю початку процесу анексії Криму, в Москві відбулося засідання колегії Міноборони РФ за участю міністра Сергія Шойгу. Під приводом зростання протистояння зі США й НАТО Шойгу оголосив про необхідність зміцнювати війська Східного, Західного та Південного військових округів. Причому саме ЗВО і ПВО як військово-адміністративні одиниці ЗС РФ примикають до кордонів України.

Особливу загрозу для нас становить ситуація в зоні відповідальності Південного військового округу. Командування ПВО дислокується в Ростові, а Ростовська область межує з окупованими районами Донецької та Луганської областей України. Саме в підпорядкуванні ПВО розташовані окупаційні сили на Донбасі, зведені в два «армійських корпуси» «ДНР» і «ЛНР». Частини Південного військового округу розгорнуті й в анексованому Криму, наприклад, у Севастополі.

Рада міністрів ЄС погодила «азовський пакет» санкцій проти РосіїУ Порошенка висловили переконання, що в подальшому українська сторона працюватиме над тим, щоб азовський пакет наповнювався змістом і посилювався.

Це угруповання в 2019 році посилюватиметься. На Півдні планують сформувати ракетну бригаду, два полки, ракетний дивізіон берегового ракетного комплексу «Бал», а також Центр забезпечення мобілізаційного розгортання. За словами Шойгу, військові частини й з'єднання ПВО отримають понад 1200 одиниць нової та модернізованої техніки, внаслідок чого бойові можливості округу збільшаться в 1,3 раза.

Західний військовий округ межує з Україною в Білгородській, Воронезькій і Брянській областях. Тут уже розгорнута 20-та гвардійська загальновійськова армія зі штабом у Воронежі. Її 3-тя та 144-я мотострілкові дивізії базуються майже на самому кордоні. Так, частини 3-ї дивізії стоять у місті Богучар Воронезької області й у місті Валуйки Білгородської області (лише 15 км від кордону з Україною!). А чотири полки 144-ї дивізії дислокуються в Брянській області – в містах Калинець, Почеп і Займище, за 100 км від кордонів із нашою країною.

У 2019 році для цих дивізій планується збудувати два військових містечка. Загалом до ЗВО мають бути відправлені 1272 одиниці нової та модернізованої техніки. Щоправда, значна частина військ цього округу скликається не проти України, а на балтійському напрямку, де в Росії бачать загрозу з боку НАТО.

Чи буде напад? На Півдні найбільше насторожує формування Центру забезпечення мобілізаційного розгортання. Це сигналізує про намір найближчим часом проводити мобілізаційні заходи, що само по собі є частиною підготовки до масштабних бойових дій. На думку Віктора Муженка, українська армія має свої переваги перед агресорами: «Це висока мобільність, адаптивність та автономність наших військ у поєднанні з фактором «рідної землі».

Військовий експерт Михайло Жирохов вважає, що частини РФ готуються радше до «активної оборони»: «При цьому вони чітко облаштовують свій кордон, причому й на ділянці з «молодими республіками Донбасу». Певною мірою це є визнанням того, що Україна пішла зі сфери російського впливу, не розвалилася за 5 років війни й неймовірними зусиллями створює армію, з якою доводиться рахуватися», – пояснив Жірохов.

Водночас, за його словами, військова істерія в Росії досягла апогею. «Відкрито формуються нові частини. Посилюються два напрямки – Західний (включаючи український і балтійський) та Арктика. Очевидно, російське військово-політичне керівництво затіяло «гру в довгу», – зазначив експерт.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: