Як оскаржити порушення виборчих прав

Читать на русском

В Україні 31 березня відбудуться президентські вибори. Якщо ви ще не визначилися за кого голосувати, то в нашому розділі «Вибори-2019» можна прочитати про програмні обіцянки кандидатів і подивитися, яким майном вони володіють. Тим часом «Слово і Діло» склало інфографіку з інструкцією, що робити в разі порушення виборчих прав.

Отже, оскаржити можна рішення, дії або бездіяльність, які й призвели до порушення особистих виборчих прав людини. Зробити це можна,подавши скаргу до виборчої комісії, якщо йдеться про дії самої комісії, кандидатів на посаду президента (або їхніх довірених осіб), політичних партій.

Також можна подати позов до суду на дії Центральної виборчої комісії, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств посадових осіб, ЗМІ (власників і творчих працівників), на рішення політичних партій і громадських об'єднань, дії офіційних спостерігачів від кандидатів.

Крім того, можна подати позовну заяву до ЦВК або суду, щоб оскаржити дії окружної виборчої комісії, кандидата на посаду президента або його довіреної особи. Є також варіант подати позовну заяву до окружної виборчої комісії, якщо потрібно оскаржити дії дільничної комісії або довіреної особи кандидата. Якщо порушення під час голосування були допущені довіреною особою кандидата, позовна заява подається до дільничної комісії.

Щоб правильно скласти скаргу, в ній потрібно вказати назву виборчої комісії, до якої вона подається, особисті дані заявника та особи оскарження, суть питання, виклад обставин і докази, чітко сформульовані вимоги (із зазначенням суті рішення, яке вимагається), перелік документів, які додаються. Необхідно вказати зацікавлених осіб, яких можна залучити до розгляду скарги (якщо вони є), а також поставити підпис і дату.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» склало портрет типового кандидата в президенти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: