ДФС розділили на митну та податкову служби. Що це змінить?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Поділ ДФС на дві окремі структури – це вимога МВФ. Не всі зауваження МВФ були враховані під час складання документів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи рішення щодо поділу Державної фіскальної служби.

«Слід визначити кілька моментів. По-перше, це просто розділення однієї служби на дві. Це жодним чином не реформа чи кардинальні дії, щоб змінити роботу цих служб. Однак це потрібно було зробити. Протягом багатьох років у нас митна служба була без керівника фактично. На митниці був просто безлад», – зазначив Несходовський.

Поділ ДФС потрібен передусім для налагодження роботи митниці. Є шанс, що робота митниці буде більш ефективною та прозорою, додав він.

«По-перше, будуть сконцентровані функції. По-друге, буде відповідальність за те, що відбувається, на конкретній особі – керівнику, заступниках», – підкреслив економіст.

Невиконані обіцянки кандидатів: Насіров хотів за 100 днів перемогти контрабанду на Одеській митниціКандидат в президенти України Роман Насиров, перебуваючи на посаді голови ДФС, мав намір перемогти контрабанду на Одеській митниці за 100 днів.

Крім того, на сьогодні керівництво ДФС є напівлегальним, адже призначення відбувалося з порушенням чинного законодавства, уточнив він.

«Поділ ДФС дозволить переобрати керівника ДФС», – констатував експерт.

За його словами, в складі податкової служби залишилася податкова поліція, в цьому найбільший негатив.

«У нас неодноразово говорили про її скасування. Зрозуміло, що немає відповідного закону, але доречно було б перенести податкову поліцію в окремий підрозділ, створити ще одне положення. Цього не зробили. Тому податкова поліція залишилась і дублюються пункти законодавства щодо повноважень податкової поліції», – пояснив фахівець.

Поділ ДФС – це ще не реформа, але робота податкової може стати більш сервісною, а митниця отримає керівника, наголосив він.

«Український бізнес цього поділу не відчує. Це більшою мірою необхідний захід для митниці, робота якої може стати ефективнішою», – резюмував Ілля Несходовський.

Нагадаємо, Роман Насіров, очолюючи Державну фіскальну службу, обіцяв перемогти контрабанду на Одеській митниці протягом 100 днів, однак провалив обіцянку.

Додамо, 20 червня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв ліквідувати схеми контрабанди на митниці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: