Чи чекати Україні провокацій на кордоні перед виборами?

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій
Андрій Горбенкополітолог

Звичайно, стверджувати щось однозначно складно, тому що в Росії все вже давно визначається однією людиною, яка давно за межами традиційних уявлень та здорового глузду.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

«Якщо Путін хоч трохи керується хоча б тим, що радять їхні ж аналітики та експерти, то загострення й ескалації зараз не буде. Чого вони можуть домогтися загостренням? Можливо, відхопити ще декілька квадратних кілометрів. Але тим самим вони дуже зіграють на користь нашому президенту в його переобранні. А саме цього вони максимально намагаються уникнути», – зазначив Дикий.

РФ зараз потрібні не кілька квадратних кілометрів. Росія хоче руками України повернути собі контроль над всією країною в цілому, підкреслив він.

«А для цього їм якраз потрібно мінімізувати фактор війни в цих виборах. Щоб здавалося, що ми обираємо в мирних умовах», – додав експерт.

На його думку, всі силові варіанти можливі після другого туру виборів, навіть не після першого.

«Коли вже аж програють на президентських, тоді багато що може бути. Хоча, ймовірно, РФ ще й до парламентських виборів потерпить», – припустив він.

Остання соціологія показує, що ми здатні завдати собі більшої шкоди, ніж їхня армія, підкреслив Дикий.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити деескалацію конфлікту з РосієюСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Своєю чергою політолог Андрій Горбенко зазначив, що захоплювати території РФ не буде, а значною мірою розраховує на парламентські вибори. Якщо парламент буде проросійським, для України це буде дуже складний сценарій.

Кремлю потрібно, щоб Україна увійшла в його політичну орбіту, тобто, щоб на внутрішньому й міжнародному рівнях ми були лояльними до Москви, підкреслив він.

«Ніколи не було завдання захопити Україну. Це якраз нікому не потрібно. Навіщо? Якби потрібна була територія, то захопили би Білорусь. Там набагато більша інтеграція, лояльність. Але цього не відбувається. Якщо це станеться, тоді потрібно починати турбуватися за територію», – резюмував Андрій Горбенко.

Додамо, Петро Порошенко заявив, що забезпечить деескалацію конфлікту з Росією з огляду на принципи територіальної цілісності та з урахуванням європейського вибору України.

Що обіцяють кандидати в президенти щодо Криму та Донбасу – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: