Торговий дефіцит США досяг історичного рекорду

Читать на русском
Дефіцит торгового балансу США за підсумками минулого року досяг історичного рекорду і склав $ 891,3 млрд.

Дефіцит торгового балансу США за підсумками минулого року досяг історичного рекорду і склав $ 891,3 млрд.

Як передає «Слово і Діло», таким чином, президенту країни Дональду Трампу поки не вдалося виконати свою передвиборчу обіцянку щодо його скорочення, пише The New York Times.   Видання відзначає, що зусилля глави Білого дому щодо зменшення різниці показників були підірвані як зовнішніми чинниками, такими як уповільнення світової економіки і подорожчання долара США, так і внутрішніми, зокрема, зниженням податків. Все це призвело до зростання внутрішнього попиту на імпорт, і зниження інтересу до американських товарів за кордоном.

Оприлюднена мінфіном США статистика в черговий раз змусила одних експертів говорити про необхідність підписання торговельної угоди з Китаєм. Так, незважаючи на політику Трампа щодо КНР і зниження експорту в цю країну американських товарів на $ 9,6 млрд (майже на 50%), імпорт з Китаю в США торік виріс на $ 34 млрд. Також зафіксовано рекордний дефіцит торгівлі з Мексикою і Євросоюзом.

В цілому експорт товарів до Сполучених Штатів за 2018 рік, включаючи нафту і нафтопродукти, виріс до $ 2,5 трлн (на 6,3%). Імпорт зріс до $ 3,12 трлн (на 7,5%). Збільшення цього показника експерти пояснюють збільшенням попиту на американські фармпрепарати і комп'ютерну техніку.

У липні 2018 року, між США і Китаєм розгорілася торгова війна: тоді набрали чинності взаємні підвищені митні тарифи між країнами в розмірі 25%.

В кінці вересня почали діяти американські мита в розмірі 10% на товари з КНР обсягом імпорту $ 200 млрд на рік. Пекін відповів на це, запровадивши тарифи в розмірі від 5% до 10% на імпорт продукції з США обсягом $ 60 млрд.

В середині грудня Трамп повідомив, що Китай хоче укласти зі Сполученими Штатами велику і всеосяжну угоду. Пізніше глава Білого дому оголосив про відстрочення запровадження мит на продукцію з КНР.

3 березня газета The Wall Street Journal повідомила, що підписання американо-китайської торгової угоди знаходиться на фінальній стадії. Однак гарантій того, що сторони укладуть угоду немає, так як умови на рівні. Справа в тому, що Пекін, за даними видання, пропонує лише знизити тарифи на американську продукцію, тоді як Вашингтон розглядає можливість скасування більшості мит, а то і зовсім всіх санкцій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: