Суд визнав винною особу, яка відмовилася від свідчень у справі НАБУ

Читать на русском
Столичний райсуд визнав винною особу, яка під час розслідування справи відмовився від надання свідчень у статусі свідка.

Суд визнав винним і оштрафував Сергія Кузьменка, який відмовився в статусі свідка надавати свідчення в кримінальному провадженні про крадіжку зерна державного підприємства «Дослідне господарство «Червоний землероб» на суму в майже 50 мільйонів гривень.

Таке рішення ухвалив суддя Солом'янського районного суду міста Києва Сергій Агафонов, повідомляє «Слово і Діло».

Так, Кузьменко визнали винним у скоєнні правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 385 Кримінального кодексу України (відмова свідка від дачі показань) і оштрафували на 1020 гривень. Також з нього стягнули 2860 грн за витрати, пов'язані із залученням експертів.

Як зазначається в рішенні, детективи НАБУ завершили розслідувати справу за фактом нанесення збитків ДГ «Червоний землероб» на суму близько 50 млн грн. 11 грудня 2017 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду обвинувальний акт. Як встановили детективи, директор «Червоного землероба» в змові з двома керівниками приватних фірм організували злочинну схему, за якою ДП протягом липня-листопада 2015 року втратило зерна на суму понад 23 млн грн. За їхнім задумом, вказане зерно передали на відповідальне зберігання приватній компанії. Інша приватна фірма, своєю чергою, мала його продати під виглядом зерна власного виробництва і таким чином легалізувати майно, отримане злочинним шляхом, що й було здійснено.

Згодом, за даними слідства, за схожою схемою протягом листопада-грудня 2015 зловмисники незаконно заволоділи зерном «Червоного землероба» ще на суму понад 25 млн грн. Тоді до реалізації корупційної схеми залучили ще й заступника директора держпідприємства і фізичну особу-підприємця.

Також детективи встановили, що перевозив це зерно зі складів держпідприємства Кузьменко, який працював водієм ТОВ «Деметра-ЛК». Директор цієї фірми обвинувачується в справі «Червоного землероба». Так у ході розслідування Кузьменко не раз був допитаний і він надавав необхідну інформацію, яка підтверджувала обставини справи. Однак коли директору ТОВ «Деметра-ЛК» повідомили про підозру водій цієї фірми передумав давати показання, зіславшись на статтю 63 Конституції України, оскільки його показання можуть бути використані проти керівника компанії, який є йому троюрідним дядьком. Однак відповідно до ч. 1 ст. 3 КПК України троюрідний дядько не відноситься до близьких родичів і членів сім'ї.

Нагадаємо, САП скерувала до суду обвинувачення Кузьменка у відмові від показань. Раніше суд обрав запобіжний захід обвинуваченим у справі розкрадання зерна «Червоного землероба». Також НАБУ проводило експертизу почерку в цій справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: