НАБУ розслідує завдання збитків харківським зерновим держпідприємствам

Читать на русском
Національне антикорупційне бюро проводило обшук у Харківській області в справі завдання збитків низці держпідприємств.
Новопокровський КХП

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять досудове розслідування в кримінальному провадженні про можливе нанесення збитків державним підприємствам «Хлібна база №85», «Ніжинський КХП» та «Новопокровський КХП».

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи встановили, що посадові особи вищевказаних ДП, всупереч інтересам служби за попередньою змовою групою осіб з участю посадових осіб та представників ТОВ «Покровське Борошно», ТОВ «Борошно Покровське», ТОВ «Агропромисловий холдинг», ТОВ «Агропромисловий союз Харківщини», ТОВ «Агроінвест», ТОВ «Барвінківський комбінат хлібопродуктів», HL Agroholding SRO, Agrosever Limited, ADA FLOUR MILING LIMITED, Optima Trade Limited та інших пов'язаних юридичних осіб і в їх інтересах, протягом 2012-2017 років завдали державним підприємствам збитки в загальному розмірі близько 95 мільйонів гривень.

Так, за версією слідства, посадовці Хлібної бази №85 за попередньою змовою з іншими особами, на виконання свого злочинного умислу по заволодінню коштами державного підприємства забезпечили укладення договору між ДП та ТОВ «Покровське борошно» на поставку кукурудзи. Так, з боку Хлібної бази №85 договір підписувала на той момент директор Людмила Шашкова, а з боку комерційної фірми – екс-керівник Євген Свистунов. На підставі цього договору Хлібна база №85 на початку 2016 року одержала від фірми 5,5 млн грн як оплату за кукурудзу. В той же період з поточного банківського рахунку Хлібної бази №85 сплачена на рахунок ТОВ «Борошно Покровське» (інша приватна фірма) на підставі платіжних доручень та ж сума в 5,5 млн грн. Тобто «Борошно Покровське» отримало на поточний банківський рахунок від ДП грошові кошти в загальній сумі 5,5 млн грн в якості оплати за кукурудзу. Надалі ТОВ «Борошно Покровське» не поставило кукурудзу, а постановою Господарського суду Харківської області від 13 квітня 2017 року фірма визнана банкрутом і розпочалася процедура ліквідації.

Крім того, детективи встановили, що посадовці Новопокровського КХП за попередньою змовою з іншими особами, на виконання свого злочинного умислу з заволодіння коштами державного підприємства забезпечили укладання контрактів у лютому 2016 року з компанією Agrosever Limited (ОАЕ) на поставку пшеничного борошна. В межах виконання цих договорів на рахунок Новопокровського КХП отримана передоплата за пшеничне борошно на загальну суму 1,17 млн, з яких 23 млн грн перераховані на користь ТОВ «Борошно Покровське». Як відомо, зазначена фірма пізніше була визнана банкрутом і не забезпечила повернення сплачених Новопокровському КХП коштів. Як наслідок, у Новопокровського КХП утворилася заборгованість на суму $1,17 млн ​​перед арабською фірмою.

Також НАБУ встановило, що Новопокровський КХП має кредиторську заборгованість у сумі 40,6 млн грн і дебіторську заборгованість 41,85 млн грн перед ТОВ «Борошно Покровське». Своєю чергою зазначена фірма передала право вимоги з Новопокровського КХП в загальному розмірі 40,6 млн грн ТОВ «Агропромисловий союз Харківщини». За даними слідства, в результаті таких дій Новопокровському КХП завдали збитків на загальну суму приблизно 87 млн ​​грн.

Під час розслідування цієї справи, детективи НАБУ 29-30 листопада 2018 року провели обшуки в приміщеннях ТОВ «Агропромисловий союз Харківщини», ПП «Агроінвест», ТОВ «Братислава альянс», ПП «Агропромисловий Холдинг», ТОВ «Покровське борошно», ТОВ «Борошно покровське», АБ «Ліга Експертів Коростильова Сергія», ТОВ «Інвест Груп Партнер», ТОВ «ТК Агропартнер» і Новопокровського КХП. За їх результатами детективи вилучили ноутбуки, флешки та жорсткі диски. Постановами детектива вони визнані речовими доказами, на них наклали арешт.

Нагадаємо, НАБУ розслідує компенсації нардепам-мільйонерам за оренду житла. Також детективи почали слідство за фактом засекречування спецконфіскації «грошей Януковича».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: