Супутник «Либідь»: суд продовжив обов'язки екс-директора «Укркосмосу»

Читать на русском
Столичний райсуд продовжив дію процесуальних обов'язків колишнього керівника держпідприємства у справі збитків.

Суд продовжив дію обов'язків колишнього генерального директора «Укркосмосу» Сергія Капштика, якого підозрюють у завданні збитків державному підприємству в 8,24 мільйона доларів.

Таке рішення ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вікторія Жовноватюк за результатами розгляду клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор САП Віталій Кравець просив суд продовжити дію обов'язків Капштика. Вивчивши матеріали, суддя Жовтованюк клопотання повністю задовольнила.

Як відомо, за версією слідства, в період 2011-2017 років екс-гендиректор «Укркосмосу», його позаштатний радник Михайло Гріншпон і ще одна особа організували схему, в результаті якої вивели за кордон і легалізували $8,24 млн, призначених для будівництва ракети-носія на потужностях ДП «ВО Південмаш». Зазначені кошти були виділені за кредитом Канадського експортного агентства під гарантії Кабінету міністрів України в розмірі $292,4 млн.

Для цього Капштик за вказівкою свого позаштатного радника підписав і передав представникам генерального підрядника проекту зі створення Національної супутникової системи зв'язку України – канадської корпорації Macdonald, Dettwiler And Associates Corp – документи з вимогою перерахувати кошти на рахунок компанії, підконтрольної Гріншпону. В результаті $8,24 млн з отриманих компанією позаштатного радника, зареєстрованою на Сейшельських островах, були використані в його власних інтересах.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру екс-гендиректору «Укркосмосу». Пізніше суд обрав йому запобіжний захід. Також суд наклав арешт на майно Капштика в Харкові і Києві.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: