Суд арештував півквартири екс-директора «Укркосмосу»

Читать на русском
Столичний райсуд арештував нерухомість колишнього керівника держпідприємства, якого підозрюють у зловживанні обов'язками.

Суд наклав арешт на півквартири в Києві колишнього директора державного підприємства «Укркосмос» Сергія Капштика, якого підозрюють у причетності до нанесення збитків підприємству в 8,24 мільйона доларів.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін за результатами розгляду клопотання детективів НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Детектив НАБУ просив суд накласти арешт на півквартири Капштика з метою запобігання подальшого її відчуження та відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінальних правопорушень. У відомстві додали, що «Укркосмос» подав позовну заяву про відшкодування збитків підозрюваними.

Вивчивши клопотання, суддя Сенін його задовольнив.

Як відомо, за версією слідства, в період 2011-2017 років екс-гендиректор «Укркосмосу», його позаштатний радник Михайло Гріншпон і ще одна особа організували схему, в результаті якої вивели за кордон і легалізували $8,24 млн, призначених для будівництва ракети-носія на потужностях ДП «ВО Південмаш». Зазначені кошти були виділені за кредитом Канадського експортного агентства під гарантії Кабінету міністрів України в розмірі $292,4 млн.

Для цього Капштик за вказівкою свого позаштатного радника підписав і передав представникам генерального підрядника проекту зі створення Національної супутникової системи зв'язку України – канадської корпорації Macdonald, Dettwiler And Associates Corp – документи з вимогою перерахувати кошти на рахунок компанії, підконтрольної Гріншпону. В результаті $8,24 млн з отриманих компанією позаштатного радника, зареєстрованою на Сейшельських островах, були використані в його власних інтересах.

Нагадаємо, суд наклав арешт на майно екс-директора «Укркосмоса» в Харкові. Також НАБУ завершило розслідувати справу «Укркосмоса». Раніше суд обрав Капштику запобіжний захід.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: