Супутник «Либідь»: у НАБУ розповіли, як підозрюваний легалізував кошти

Читать на русском

Організатор схеми з виведення понад 8 мільйонів доларів на будівництво ракети-носія придбав нерухомість за океаном.

Організатор схеми розтрати 8,24 мільйонів доларів державного підприємства «Укркосмос», колишній позаштатний радник генерального директора Державного космічного агентства Михайло Гріншпон за ці кошти придбав нерухомість у США.

Про це йдеться на інфографіці, оприлюдненій Національним антикорупційним бюро, повідомляє «Слово і Діло».

Згідно інфографіки, Гріншпон із підконтрольної офшорної компанії з Сейшельських островів Briklin Limited вивів 8,24 мільйона доларів на рахунки низки інших офшорів. З рахунків цих фірм була придбана нерухомість у Нью-Йорку, а близько $6 млн – були переведені в готівку.

Як встановило слідство, 22 червня 2009 року між «Укркосмосом» і канадською компанією Macdonald, Dettwiler and Associates Corporation (MDA) укладений контракт на поставку супутника «Либідь». 13 травня 2010 року викладена нова редакція зазначеного контракту, в результаті чого запуск супутника й, відповідно, термін його виконання продовжений до 28 грудня 2013 року, а вартість проекту збільшена до 264,6 мільйона доларів.

При цьому детектив зазначив, що з метою виконання своїх зобов'язань за вказаним договором «Укркосмос» під державні гарантії та за погодженням із Міністерством фінансів України від 15 грудня 2009 року привернуло від Канадського експортного агентства кредит на загальну суму $292,4 млн. Обслуговування цього кредиту за дорученням прем'єр-міністра розпочате Міністерством фінансів України вже в червні 2010 року.

У НАБУ встановили, що для належного виконання умов контракту до реалізації проекту залучена низка підрядників, у тому числі ФГУП «ЦЕНКІ» (Росія), та субпідрядників, серед яких «Південмаш». Також детективи з'ясували, що між «Південмашем», ФГУП «ЦЕНКІ» та сейшельською компанією Briklin Limited укладено тристоронній контракт про виконання робіт із виготовлення та постачання ФГУП «ЦЕНКІ» ракетоносія «Зеніт-2SB». У цьому контракті компанія Briklin Limited виступила посередником і взяла на себе зобов'язання самостійно здійснити всі платежі на користь «Південмашу» спочатку в сумі $33 млн, а пізніше в зв'язку з внесеними змінами – $37 млн, після чого отримати відшкодування понесених витрат від канадської MDA.

Як зазначив у клопотанні детектив, через відсутність власних оборотних коштів у компанії Briklin Limited екс-гендиректор «Укркосмосу» Сергій Капштик, перебуваючи в службовому відрядженні з директором із розвитку держпідприємства в канадському Монреалі, підготував і подав представникам канадської MDA лист із зазначенням виділення й перерахування необхідної компанії Briklin Limited обсягу грошових коштів, гарантувавши при цьому будь-які ризики їх можливого неповернення.

Крім цього, досудовим розслідуванням встановлено, що попри перерахування MDA Briklin Limited необхідного обсягу коштів, $8,245 млн ані зареєстрованою cейшельскою фірмою, ані «Укркосмосом» на користь «Південмашу» не сплачені. Зазначений факт призвів до невиконання контракту між «Укркосмосом» і MDA, зриву процесу створення супутника «Либідь» і заподіяння державі збитків, відповідно до висновку комісійної судово-економічної експертизи, в розмірі 238,94 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру Гріншпону та ще одній довіреній особі у справі розтрати $8,24 млн «Укркосмосу». Пізніше суд відправив екс-радника гендиректора ДКАУ під цілодобовий домашній арешт. Раніше НАБУ в цій справі обшукувало квартиру екс-гендиректора «Укркосмосу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: