Відмова від виборів Садового та Гнапа: як це вплине на рейтинги Гриценка

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Гнап вирішив заявити про себе. Він розумів, що його рейтинг у мінусі, й вирішив, мабуть, що краще спробувати стати фундаментом майбутньої політичної сили, яка на парламентських виборах ототожнюватиметься з Гриценком.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валерій Димов, оцінюючи інформацію про те, що Андрій Садовий та Дмитро Гнап відмовилися від участі у виборах на користь Анатолія Гриценка.

«У ситуації з Гнапом це спроба конвертувати навіть не «Силу людей», а особисто себе, щоб отримати політичні бонуси й зайти до парламенту. Все доволі цинічно. Можливо Гриценку, подякувавши «Силі людей», не варто було б ухвалювати таке рішення взагалі. Його рейтинг від того, що Гнап відмовився від участі у виборах, не зросте», – зазначив Димов.

Рішення Садового – це намагання видавати потребу за доброчесність. Певні електоральні плюси Гриценко отримає, але не радикальні.

«Садовий чудово розумів, що і Гриценко, який не потрапить до другого туру, і ті люди, які хотіли би бачити «єдиного кандидата він демократичних сил», шукатимуть офірного цапа. Садовий та його фракція для Гриценка та «Громадянської позиції» є прямими конкурентами. Якщо не заглиблюватися в ідеологію, то їхні електоральні ніші майже співпадають. Очевидно, що в бік Садового були б звинувачення. Тим більше, ще пам’ятається, як у 2014 році Садовий не дав Гриценку потрапити до парламенту», – пояснив він.

Тому таке рішення фактично було необхідним, вимушеним, інакше Садовий мав би не дуже гарні перспективи, додав експерт.

На його думку, певні електоральні плюси Гриценко отримає, але електорат Садового має свою специфіку. Можливо, навіть буде перетікання голосів до Порошенка.

Він уточнив, що є й ті, хто не сприймає позиції Гриценка, можуть згадати, що він вінчався в церкві МП під час війни.

«Це Гриценку обов’язково нагадають на консервативних електоральних територіях. Як і те, що він не був на фронті, маючи звання полковника», - підкреслив політолог.

Шанси Гриценка потрапити до другого туру низькі, однак варто зважати на останні скандали з «Укроборонпромом», додав він.

Кандидат у президенти Гриценко на публічних посадах виконав кожну другу обіцянкуАнатолій Гриценко на публічних посадах виконав кожну другу обіцянку, політик був міністром оборони і нардепом.

«Не варто виходити з конструкції «сьогодні буде, як учора, а завтра – як сьогодні». Ще є карти на руках в опонентів Порошенка й Тимошенко. Ситуація динамічна. Саакашвілі свого часу на виборах мав близько 60% підтримки, а після одного скандалу досі не може прийти до тями. Якщо гроші РФ попрацюють ще над такого роду скандалами, то, звичайно, на тлі війни Тимошенко-Порошенко, яка ведеться на знищення, Гриценко може потрапити до другого туру», – наголосив експерт.

За його словами, якщо Гриценко хоче йти на парламентські вибори, то доведеться йти на великі поступки, щоб утримати Садового. Гнап, Добродомов, Катеринчук, Томенко – це, образно кажучи, множення нульових відсотків на такі ж нульові. Множення до одиниці не дає кумулятивного ефекту.

«Плюсів тут точно немає. Фігури такого калібру не спрацюють», – акцентував він.

«Була війна за Садового та за Вакарчука, який також орієнтується на парламентські вибори. І цілком можливо, що якраз Садовий і Гриценко підуть на умови Вакарчука, коли будуть скомпрометовані умовні «нові Зеленські» й старі-нові. Вакарчук тут якраз може стати солістом власної політичної сили, де інші змушені будуть йому підігравати», – резюмував Валерій Димов.

Наскільки відповідальним є мер Львова Андрій Садовий, дивіться за посиланням.

Нагадаємо, кандидат у президенти Анатолій Гриценко на публічних посадах виконав кожну другу обіцянку.

Також ми писали, які невиконані обіцянки приховує Гриценко.

Ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: